Miksi influenssarokote ei aina tehoa? THL:n ylilääkäri selittää

Kannattaako influenssarokote ottaa? 6:03

On taas se aika vuodesta, kun influenssa jyllää. Moni on ottanut influenssarokotteen siinä toivossa, että välttyisi taudilta, mutta tällä hetkellä julkiselta puolelta saatu rokote ei suojaa niin hyvin kuin pitäisi. THL:n rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi Huomenta Suomessa keskiviikkoaamuna, miksi näin on.

– Näin käy aina influenssan kanssa. Se on arvaamaton. Me ei koskaan tiedetä, mikä influenssavirus sieltä ensimmäisenä tulee, ja nyt sieltä on tullut sellainen B-virus, jota vastaan julkisen sektorin rokotteessa ei saada niin paljon suojaa, Hanna Nohynek selitti lähetyksessä.

Julkisen puolen rokote suojaa kuitenkin kolmelta muulta virukselta.

– Valtasuhteet influenssaepidemiassa muuttuvat jatkuvasti. Se alkoi B:nä, ja nyt sieltä on tulossa A:ta. Tätä A:ta vastaan rokote, joka on annettu, antaa kohtuullisen hyvän suojan.

Jos rokotteen on ottanut yksityiseltä puolelta, on tällä kertaa paremmassa turvassa jo epidemian ensimmäiseltä aallolta, sillä julkisen puolen rokote suojaa kolmelta virukselta, yksityisen taas neljältä. Rokotteen toimivuus ylipäätään riippuu aina siitä, kuinka hyvin rokotteeseen valitut virukset vastaavat kiertäviä viruksia.

– Influenssavirus on aina puoli vuotta edellä siitä, mitä rokotteen kanssa ollaan. Se on evoluutiota: virus muuttuu koko ajan maapalloa kiertäessään.

– Voi olla, että suositus viruksista, jotka Maailman terveysjärjestö määräsi valmistajat rokotteeseen laittamaan, on tavallaan jälkijättöinen, kun rokotteet saadaan noin puolen vuoden kuluttua. Nämä ovat aina niitä riskejä, mitä influenssan kanssa otetaan – me emme tiedä satavarmasti, mitä sieltä tulee, Nohynek sanoo.

Milloin Nohynek arvioi influenssaepidemian huipun koittavan? Kannattaako rokote ottaa, vaikka epidemia olisi jo käynnistynyt? Katso koko video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat