Miksi hius harmaantuu? Asiantuntija vastaa

Harmaat hiukset ovat mietityttäneet tutkijoita pitkään. Hiustutkija uskoo harmaiden ilmestymisen olevan usean asian summa.


Hiusten harmaantumista on yritetty selittää monin eri tavoin. Yksi yleinen teoria harmaantumisesta on, että hiuksissa kehittyisi vanhemmiten vetysuperoksidia, joka valkaisee hiuksia. Hiusakatemian hiustutkija Annikki Hagros-Koski ei kuitenkaan allekirjoita tätä ajatusta.


– Iän myötä tapahtuu muutoksia solutuotannossa ja hormonitoiminnassa. Kaikki hidastuu ja heikkenee, joten harmaantuminen on osin väistämätöntä, Hagros-Koski kertoo.


– Yksi tosiasia kuitenkin on, että harmaantuessa hius ei saa tiettyjä vitamiineja ja hivenaiheita.


Hagros-Kosken mukaan näitä tärkeitä aineita ovat esimerkiksi mangaani, B5-vitamiini, foolihappo, kupari, kalsium, D-vitamiini ja magnesium, ja niiden paras lähde monipuolinen ruokavalio. Hän uskoo, että pigmenttiä ei kehity, jos ihminen nauttii liian köyhää ravintoa. Siksi yksittäisiä harmaita voi löytyä nuoriltakin, alle 30-vuotiailta ihmisiltä.


Parhaatkaan ravinteet eivät yksin riitä, sillä vanhemmiten ne eivät enää pääse perille.


– Iän myötä ääreisverenkierto heikkenee. Hiuspohjan verisuonten läpimitta on vain kolme millimetrin tuhannesosaa. Vanhemmiten nämä suonet ahtautuvat, jopa tukkeutuvat, eikä väripigmentti pääse enää hiuksiin, Hagros-Koski selittää.


Huonontunut ääreisverenkierto selittää hänen mukaansa myös vanhemmiten tapahtuvaa hiusten ohentumista.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat