Miksi gorillat hakkaavat rintaansa? Tutkijoilla uusi yllättävä selitys

0:54
Katso video: Amerikkalainen kouluttaja opetti gorillaa matkimaan itseään.

Rintaansa hakkaavat gorillat ovat tuttu näky populäärikulttuurissa, mutta mistä käyttäytyminen juontaa juurensa? Tuoreen tutkimuksen mukaan kyse on tavasta ilmaista kamppailukykyä, uutisoi National Geographic.

Kun lähes 200-kiloinen lihaksikas vuoristogorilla lyö nyrkeillä rintaansa, voi eleen tulkita helposti aggressiiviseksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan käytöksellä on kuitenkin tarkoitus nimenomaan ehkäistä väkivaltaa, joka voisi koitua apinoiden kohtaloksi.

Rinnan hakkaaminen kertoo kamppailuvalmiuksista

Erittäin uhanalaiset vuorigorillat elävät keskisen Afrikan vuoristometsissä perheyhteisöissä, joita hallitsevat urokset, hopeaselät, kohtaavat jatkuvaa kilpailua johtopaikasta. Ilmaisemalla äänekkäästi kokoaan, parittelukumppaniensa määrää ja taistelukykyään hopeaselät voivat pelotella haastajiaan pysymään kaukana ja säästyä näin riskialttiilta tappeluilta.

Tähän tulokseen tuli tutkijajoukko, joka tarkkaili yli 3000 tunnin ajan vuorigorilloja Ruandassa sijaitsevassa kansallispuistossa. Tiimi nauhoitti yli 500 rinnaniskua 25 eri gorillaurokselta vuosina 2014–2016. Nauhoituksista kertynyt aineisto yhdistettiin tietoon gorillojen koosta.

Tulosten mukaan suurimmat vuorigorillat tuottivat ääniä matalammilla taajuuksilla kuin pienemmät gorillat. Yksi syy tälle saattaa olla se, että isommilla gorilloilla on suuremmat ilmapussit kurkunpäänsä lähellä. Lisäksi isoilla gorilloilla on suuremmat kädet ja suurempi rinta.

Tämä osoittaa tutkijoiden mukaan, että rinnan lyömisen ei ole tarkoitus esitellä voimia visuaalisesti vaan viestiä rehellisesti kamppailuvalmiuksista. Gorillat taistelevat keskenään harvoin, mikä tukee tulkintaa.

Gorillat lyövät rintaansa kupiksi taivutetuin käsin, mikä vahvistaa ääntä. Rinnan rummutus seisoma-asennossa on toinen tapa, joka kielii, että tarkoituksena on saada viesti kuulumaan kauas.

Tutkimus ilmestyi Scientific Reports -tiedejulkaisussa.

Gorillat hakkaavat rintaansa melko harvoin

Hopeaselät hakkaavat rintojaan eniten, kun niiden suojelemat naaraat ovat kiimassa. Silloinkin rummutusta tapahtuu melko harvoin, tuoreen tutkimuksen mukaan keskimäärin 1,6 kertaa joka kymmenes tunti.

Gorillan koolla tai vaikutusvallalla ei näytä olevan merkitystä sen kannalta, kuinka usein tai kuinka kauan se rintaansa hakkaa. Sen sijaan gorilla saattaa iskusarjalla kertoa muille eläimille, kuka on.

Myös alhaisemman kastin gorillat sekä urospuoliset vauvagorillat rummuttavat rintaansa leikkiessään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja