Miksi emme pysty lopettamaan herkuttelua? Jälleen uusi selitys

Tutkijoiden mielestä ylitsepääsemätön halu syödä runsasrasvaisia ruokia on hedonistista laatua.

Sipsien syömistä on harvoin helppo lopettaa yhteen kouralliseen. Yleisempää varmaan onkin syödä puoli pussia kerralla, vaikka olisikin jo pahoinvoinnin partaalla.

Tutkijat eivät syytä ahmimishalua ahneudella tai itsekontrollin puutteella. Sen sijaan tuoreimpien tutkimusten mukaan syy on hedoninen nälkä, jonka kontrollointi on vaikeaa.

– Ihmisten ei pitäisi tuntea syyllisyyttä, jos he eivät pysty vastustamaan tiettyjä ruokia, ravitsemusterapeutti Zoe Griffiths sanoo.

– Kysymys ei ole siitä, onko tarpeeksi vahva.

Asiantuntijat sanovat, että herkuttelun laadun ja määrän taustalla on kaksi asiaa. Niistä ensimmäinen on homeostaattinen järjestelmä, joka säätelee ruokahalua kehon energiantarpeen mukaan. Homeostaasia määrää aivojen ja ruoansulatusjärjestelmän välinen kommunikaatio. Siksi esimerkiksi kädet voivat täristä energianpuutteen seurauksena.

Toinen herkutteluun vaikuttava tekijä on kuitenkin hedoninen nälkä, joka saattaa kumota homeostaattisen järjetelmän. Hedoninen nälkä on fysiologista ja siihen liittyvät aivojen palkitsemiskeskukset, jotka reagoivat tiettyjen ruokien tuoksuun sekä niiden näkemiseen ja ajatteluun. Lopputulos on se, että syömme vain mielihalun vuoksi emmekä energiantarpeen mukaan.

Drexelin yliopiston psykologian professorin Richard Lowen mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että aivojen nautintoon liittyvä alue reagoi runsasrasvaisen ja -sokerisen ruoan lähellä. Samalla tavalla aivoissa nähdään muutoksia huume- ja alkoholiriippuvaisilla.

Hedonisen nälän ajatellaan kehittyneen jo metsästäjien ja keräilijöiden aikaan, kun ruokaa ei ollut aina saatavilla. Alkukantaisen ihmisen pitikin kehittää homeostaattisen järjestelmän ylittävä tarve, jotta ruokaa tulisi syötyä enemmän kuin keho sillä hetkellä tarvitsi. Nykypäivänä hedonisesta nälästä on kuitenkin tullut vain rasite, joka saattaa helposti johtaa liikalihavuuteen.

(MTV3)

Lähde: Telegraph

Lue myös:

    Uusimmat