Kaivovedessä saattaa olla elimistölle haitallisia mikrobeja, vaikkei vesi haisisi tai maistuisi erikoiselle. Tästä syystä kaivoveden laatu kannattaa tutkituttaa säännöllisin väliajoin.
Suomen kaivonporausurakoisijat Ry:n puheenjohtaja Aki Purhonen kehottaa huoltamaan ja puhdistamaan kaivon 10-20 vuoden sisällä, sillä ajan myötä kaivoon kertyy väkisinkin veden laatua heikentäviä asioita.
Jos kaivoveden epäillään aiheuttavan terveysoireita, tai jos kaivoveden väri, maku tai haju on muuttunut, täytyy kaivon vesi aina tutkituttaa.
Veden laadun heikkenemistä ei välttämättä kuitenkaan huomaa veden väristä tai mausta, joten laatu täytyy tarkastaa laboratoriossa siinäkin tapauksessa, ettei vedessä huomaisi muutoksia.
Purhonen kertoo, että monissa ohjeistuksissa kaivon vesi kehotetaan tutkituttamaan viiden vuoden välein.
– Sanotaan myös, että vesi kannattaa tutkituttaa silloin, kun on tulossa perheenlisäystä, jotta vedessä ei ole mitään, joka olisi vauvalle vaarallista, sanoo Purhonen.
Purhosen mukaan porakaivoissa veden laatua voi heikentää pitkällä aikavälillä esimerkiksi maaperässä oleva rauta tai mangaani.
– Mangaani kerääntyy kaivoveteen. Pahimmassa tapauksessa tämä johtaa siihen, että vesi rupeaa haisemaan ja veteen tulee mustia hippuja.
