Mikrobeja ei välttämättä huomaa aistein – tutkituta kaivovesi säännöllisesti

Kaivovedessä saattaa olla elimistölle haitallisia mikrobeja, vaikkei vesi haisisi tai maistuisi erikoiselle. Tästä syystä kaivoveden laatu kannattaa tutkituttaa säännöllisin väliajoin.

Suomen kaivonporausurakoisijat Ry:n puheenjohtaja Aki Purhonen kehottaa huoltamaan ja puhdistamaan kaivon 10-20 vuoden sisällä, sillä ajan myötä kaivoon kertyy väkisinkin veden laatua heikentäviä asioita.

Jos kaivoveden epäillään aiheuttavan terveysoireita, tai jos kaivoveden väri, maku tai haju on muuttunut, täytyy kaivon vesi aina tutkituttaa.

Veden laadun heikkenemistä ei välttämättä kuitenkaan huomaa veden väristä tai mausta, joten laatu täytyy tarkastaa laboratoriossa siinäkin tapauksessa, ettei vedessä huomaisi muutoksia.

Purhonen kertoo, että monissa ohjeistuksissa kaivon vesi kehotetaan tutkituttamaan viiden vuoden välein.

– Sanotaan myös, että vesi kannattaa tutkituttaa silloin, kun on tulossa perheenlisäystä, jotta vedessä ei ole mitään, joka olisi vauvalle vaarallista, sanoo Purhonen.

Purhosen mukaan porakaivoissa veden laatua voi heikentää pitkällä aikavälillä esimerkiksi maaperässä oleva rauta tai mangaani.

– Mangaani kerääntyy kaivoveteen. Pahimmassa tapauksessa tämä johtaa siihen, että vesi rupeaa haisemaan ja veteen tulee mustia hippuja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kertonut, että mangaani on erityisen vaarallista lapsille. Se on yhteydessä lasten oppimis- ja käyttäytymishäiriöihin, hienomotoriseen kömpelyyteen ja alentuneeseen älykkyysosamäärään. Jopa raskauden aikainen altistuminen mangaanille vaikuttaa THL:n mukaan haitallisesti kehittyvään lapseen.

Laaja vai suppea laatututkimus?

Kaivoveden laatu tulisi tutkia myös aina ennen uuden kaivon käyttöönottoa, tai silloin, jos vanha kaivo otetaan käyttöön pitkästä aikaa.

Kaivovettä lähetetään vesinäytepullossa tutkituttavaksi laboratorioon.

– Vesinäytepulloja saa terveyskeskuksista. Aika usein näitä näytepulloja saa myös paikkakunnan rautakauppiaalta, sanoo Purhonen.

Vesinäytepulloja myödään pakkauksissa, joka sisältää myös näytteenotto-ohjeet, sekä tiedot siitä, minne pullo lähetetään tutkittavaksi. 

Vesinäytetutkimuksia tehdään asiakkaan toiveiden mukaan eri laajuisina.

– Jos haluat esimerkiksi tietää, paljonko vedessä on rautaa, voit tilata suppeamman testin. Jos taas haluat tietää ihan kaiken mitä vesi sisältää, tilaat laajan testin, joka on sitten tietysti suppeampaa testiä kalliimpi, Purhonen kertoo.

Vesinäytetutkimusten hinnat vaihtelevat laajuudesta riippuen noin sadasta eurosta useampiin satoihin euroihin.

Lähde: thl.fi

Lue myös:

    Uusimmat