Mainos

Mikkolasta eduskunnan väliaikainen puhemies

SDP:n kansanedustaja Jukka Mikkola, 55, valittiin tänään eduskunnan puhemieheksi. Mikkola sai vaalissa 143 ääntä ja keskustan ehdokas Sirkka-Liisa Anttila 45 ääntä. Mikkolan valinta varmistui jo aamupäivällä, kun kokoomuksen eduskuntaryhmä päätti kannattaa SDP:n ehdokkaan valintaa. Mikkola ilmoitti itse eroavansa, kunhan hallitusneuvottelut on saatu päätökseen.

Myös vasemmistoliitto, vihreät, kristilliset ja RKP asettuivat tukemaan ratkaisua, jossa puhemiesten paikat jaetaan kolmen suurimman ryhmän kesken suuruusjärjestyksessä. Anttila valittiin ensimmäiseksi varapuhemieheksi 161 äänellä ja kokoomuksen Riitta Uosukainen toiseksi varapuhemieheksi 175 äänellä.

Keskusta perusteli omaa ehdokastaan periaatteella, jonka mukaan puhemies ja pääministeri eivät voi edustaa samaa puoluetta. Paikka kuuluisi siten toiseksi suurimmalle puolueelle, joka on samalla suurin porvarillinen ryhmä.

SDP ja kokoomus pitivät puolestaan luontevana sitä, että puhemies valitaan kansanedustajien määrältään suurimmasta ryhmästä. Keskusta tarjosi vielä maanantaina puhemiehen paikalle puheenjohtajaansa Esko Ahoa. Kun kokoomus ei lähtenyt tukemaan hanketta, ehdokas vaihdettiin Sirkka-Liisa Anttilaan.

Hallituksen nimittäminen vaikuttaa puhemiehistöön

Puhemiehistön kokoonpano on ainakin osittain väliaikainen. Siihen palataan hallitusneuvottelujen päätyttyä, kun hallituksessa istuvien puolueiden ja henkilöiden nimet ovat selvillä.

Sen enempää kokoomus kuin keskustakaan ei tulkinnut puhemiehen vaalin asetelmia minkäänlaiseksi enteeksi hallitusneuvottelujen tulevasta suunnasta. Kokoomuksen ryhmänjohtaja Ben Zyskowicz katsoi kokoomuksen ja SDP:n sovun pikemminkin viitanneen edellisen vaalikauden yhteistyöhön.

Hänen mukaansa suurimman ryhmän oikeutta saada puhemiehen paikka ei haluta kiistää, kun täyttä yhteisymmärrystä ei löytynyt ryhmien välillä.

Keskustan ryhmänjohtaja Mauri Pekkarinen ei pitänyt vaalia mitenkään "mammuttiasiana". Hänen mielestään sen perusteella ei tule repiä vaatteita mihinkään suuntaan.

Anttilan kannatus rajoittui keskustaan

Suljettuun lippuäänestykseen otti osaa puhemiehen vaalissa 46 keskustan edustajaa. Tästä voi päätellä, ettei Anttila saanut tukea oman ryhmänsä ulkopuolelta.

Vaalissa saivat hajaääniä sekä Uosukainen että Aho. Uosukaista kannatti puhemieheksi kolme ja Ahoa kaksi kansanedustajaa. Risto Kuisma (rem.) ja Matti Vähänäkki (sd.) saivat kumpikin yhden äänen. Lisäksi vaalissa jätettiin yksi tyhjä äänestyslippu ja hylättiin yksi ääni.

Vaalista olivat poissa Klaus Bremer (r.) sekä EU-parlamentaarikot Paavo Väyrynen (kesk.) ja Mirja Ryynänen (kesk.), joiden varamiehetkään eivät vielä päässeet istuntosaliin.

Anttilaa valittaessa hajaääniä, hylättyjä ja tyhjiä äänestyslippuja kertyi kaikkiaan 35. Uosukaista jätti äänestämättä 18 kansanedustajaa.

Turkulainen Jukka Mikkola johtaa myös SDP:n puoluevaltuustoa ja on tämän asemansa vuoksi SDP:n hallitusneuvottelija. Hän on koulutukseltaan varatuomari ja istunut eduskunnassa vuosina 1983-86 sekä uudelleen vuodesta 1995.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.