Mikä on, kun ei tienattu raha kelpaa? Jopa 1600:lla yli 65-vuotiaalla suomalaisella on Ruotsin puolella eläkkeitä nostamatta

Mitä tulisi tehdä, jos epäilee, että Ruotsin puolella saattaisi olla omia eläkesaatavia? Katso Eläketurvakeskuksen erityisasiantuntijan haastattelu 4:06
Eläketurvakeskus kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa yksityiskohtia suomalaisten keskieläkkeistä.

Ruotsin eläkeviranomainen etsii sellaisia suomalaisia, jotka eivät ole vielä nostaneet rajan taakse kertyneitä eläkkeitään. Arvioiden mukaan Suomessa on jopa 1600 yli 65-vuotiasta henkilöä, joita eläkevirasto ei ole tavoittanut, ja jotka eivät eläkkeitään ole vielä nostaneet. 

Nopeasti teollistuva Ruotsi houkutteli monet suomalaiset työapajille etenkin vuoden 1970 molemmin puolin. Muuttoliikkeen virratessa takaisin Suomeen, jäivät eläkekertymät rajan taakse. Suomessa asuukin tällä hetkellä jopa 1600 yli 65-vuotiasta henkilöä, jotka voisivat halutessaan hakea näitä nostamattomia eläkkeitä länsinaapurista.

– Kuinka suurista summista siinä puhutaan, niin se voi olla muutamasta eurosta moneen tuhanteen euroon, sanoo Eläketurvakeskuksen erityisasiantuntija Jan Pesonen

Tähän Ruotsin puolelle kertyneeseen eläkkeeseen vaikuttavat muun muassa työuran pituus ja työmarkkinasopimukset. Vuosikymmenten takaiset pestit Ruotsissa jäivät monella suomalaisella vain muutamaan vuoteen, mutta Pesosen mukaan niistäkin vuosista on tullut eläkekertymiä.

– Suomessa asuvien Ruotsin keskieläke on noin reilut 300 euroa kuukaudessa. Toki on sitten henkilöitä, jotka ovat jättäneet eläkkeen myöhemmäksi, niin sitä suuremmaksi se muuttuu. 

Oranssi kirjekuori ei tavoita kaikkia

Yhteensä Suomessa asuu noin 45 000 henkilöä, jotka olisivat Ruotsissa eläkeoikeutettuja, mutta eivät vielä vuoden 2020 aikana ole hakeneet eläkettään. Suurin osa heistä on alle eläkeikäisiä, joten eläkkeen hakeminen ei ole tullut vielä ajankohtaiseksi.  

Ruotsin eläkeviranomainen Pensionsmyndigheten tavoittaa melkein kaikki näistä 45 000 henkilöstä, jolloin tieto rajan takana odottavasta eläkkeestä on kulkeutunut eteenpäin. Asiasta muistutetaan eläkkeensaajia vuosittain niin kutsutulla oranssilla kirjeellä. 

Tämä oranssi kirjekuori sisältää Ruotsin lakisääteistä eläketurvaa koskevan eläkeotteen. Se lähetetään kaikille vuonna 1938 ja sen jälkeen syntyneille henkilöille, jotka ovat eläkkeeseen oikeutettuja. 

Kirjeen saaminen edellyttää kuitenkin sen, että henkilön ajantasaiset osoitetiedot ovat Ruotsin eläkelaitoksen tiedossa. 

Ne, joiden postiluukusta oranssi kirjekuori ei kolahda, ovat viraston tavoittamattomissa. Tällaisten henkilöiden kohdalla esimerkiksi maastamuutosta on voinut kulua jo niin kauan aikaa, ettei osoitteiden selvittäminen käy enää helposti. 

– Se jää sitten kysymysmerkin varaan, saavatko nämä henkilöt sitä tietoa muualta päin – joko ystäviltä, viranomaisilta, tai suoraan Ruotsista, toteaa Pesonen. 

Eläketurvakeskuksen ja Pensionsmyndighetenin yhteistyöllä tällaisia henkilöitä on yritetty kartoittaa vuosien varrella vaihtelevalla menestyksellä. Vuosien 2015 ja 2016 aikana virastot tiedottivat julkisuudessa laajasti suomalaisten eläkeoikeudesta Ruotsin puolella, ja sen jälkeen ”kateissa olevien” henkilöiden määrää saatiin pienennettyä. 

– Tässä vuosien varrella olemme olleet yhteydessä ja tehneet laajempia arvioita. Nyt meillä on jälleen uusi yhteys Ruotsiin, jolloin arvioimme sitä, millainen yhteistyö on tarpeen näiden kadonneiden henkilöiden etsinnässä, Pesonen sanoo. 

Ruotsin eläke voi vaikuttaa verotukseen ja etuuksiin

Mitä sitten pitäisi tehdä, jos epäilee olevansa eläkeoikeutettu Ruotsissa? Pesosen mukaan kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä Ruotsin eläkevirastoon. Sitä varten tarvitaan ruotsalainen henkilötunnus. 

Jos asiointi englanniksi tai ruotsiksi ei suju, voi soittaa myös Eläketurvakeskuksen asiakaspalveluun, jossa autetaan eläkehakemuksiin liittyvien kysymysten kanssa.

Muistettavaa on, että Ruotsin eläke voi vaikuttaa Suomessa verotukseen ja etuuksiin. Eläketurvakeskuksen Pesonen kehottaakin olemaan ensin yhteydessä joko verottajaan tai etuuksien myöntäjään, jotta mahdolliset vaikutukset omiin tuloihin saadaan kartoitettua. Lisätietoja Ruotsin eläkkeen verotuksesta saa verohallinnon sivuilta


Mistä Ruotsin mahdollisia eläkekertymiä voi tiedustella?

  • Eläkearvion voi pyytää Pensionsmyndighetenin asiakaspalvelusta tai katsoa viraston Mina sidor -verkkopalvelusta. Toistaiseksi verkkopalveluun pääsee kirjautumaan vain ruotsalaisilla pankki- tai e-asiointitunnuksilla.
  • Pensionsmyndighetenin asiakaspalveluun saa yhteyden puhelinnumerosta: + 46 498 200 700 tai sähköpostilla international@pensionsmyndigheten.se
  • Muissa kysymyksissä palvelee Eläketurvakeskuksen asiakaspalvelu arkisin klo. 9–15 numerossa 029 411 2110

Lue myös:

    Uusimmat