Mainos

Suurimmat ulkomaille maksettavat työeläkkeet menevät Portugaliin – Keskimäärin 3600 euron eläkkeet on saanut verovapaana

Suurimmat viime vuonna ulkomaille maksetut työeläkkeet valuivat Portugaliin. Portugali houkuttelee suurituloisia suomalaisia, koska maiden välinen verosopimus on mahdollistanut eläketulojen nostamisen verottomana.

Eläketurvakeskuksen Suomen työeläkkeensaajat 2015 -tilaston mukaan suurimmat Suomesta ulkomaille maksetut työeläkkeet menivät viime vuonna Portugaliin, missä yhteensä 433 henkilölle maksettiin työeläkettä keskimäärin 3571 euroa kuukaudessa.

Summa on yli seitsenkertainen keskimääräiseen ulkomaille maksettuun työeläkkeeseen (548 euroa kuukaudessa) verrattuna ja yli kaksi kertaa enemmän kuin Suomessa asuvien vanhuuseläkkeensaajien työeläke keskimäärin (1486 euroa kuukaudessa).

Eläketurvakeskuksesta kerrotaan, että Portugalin suosio on selvästi kasvanut eläkkeensaajien keskuudessa: vuonna 2010 maassa asui 102 eläkkeensaajaa, kun vuonna 2015 heitä oli jo 433.

Samalla maahan maksettavien eläkkeiden taso on noussut noin 2140 eurosta lähes 3600 euroon.


Verosopimus uudistuu

Portugalin suosion taustalla saattaa olla se, että yksityisellä sektorilla työskennelleet ulkomaalaiset ovat voineet hakea Portugalissa eläketuloistaan verovapautta kymmeneksi vuodeksi.

Helsingin Sanomat uutisoi huhtikuussa, että vuosien 2009-2014 välillä Portugal myönsi yhteensä 257 suomalaiselle niin sanotun epätavanomaisen asukkaan statuksen, joka mahdollistaa eläketulojen nostamisen verovapaana.

Käytäntöön on tulossa muutos, sillä Suomi on neuvotellut Portugalin kanssa uuden verosopimuksen, jonka mukaan Suomi voi alkaa verottaa maahan maksettavia yksityisen alan eläkkeitä.

Uuden sopimuksen yksityiskohdat julkistetaan, kun sopimus on saatu allekirjoitettua. Valtiovarainministeriön hallitusneuvos Antero Toivainen kertoi huhtikuussa, että sopimus pyritään allekirjoittamaan lähikuukausina. Sen jälkeen uusi sopimus menee molemmissa maissa parlamentin käsittelyyn.

Jos asiassa edetään nopeasti, sopimus voisi tulla voimaan aikaisintaan ensi vuoden alussa.

Toiseksi suurimmat eläkkeet Espanjaan

Portugalin jälkeen suurimmat ulkomaille maksettavat työeläkkeet menivät viime vuonna Espanjaan (1791 euroa kuukaudessa) ja Ranskaan (1649 euroa kuukaudessa).

Suomi neuvotteli vastikään uuden verosopimuksen myös Espanjan kanssa. Aiemmin myöskään Espanjaan maksettavia yksityisen alan eläkkeitä ei ole voinut verottaa Suomessa.

Uusi sopimus muuttaa tilanteen: Suomeen maksettavasta verosta vähennetään vastedes Espanjassa maksettu vero.

Lue kaikki tutkimuksen tilastot täältä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.