Mikä on hyvän unen salaisuus? Unen tuore Suomen mestari paljastaa voittoaan edeltävät iltatoimet

Unen SM-kisoilla halutaan nostaa unen arvostusta 2:02

Uni vaikuttaa monin tavoin hyvinvointiimme. Silti emme osaa arvostaa unta tarpeeksi. Tämä havainto johti ensimmäisten unen SM-kisojen järjestämiseen.

– Unen laatu on selloinen, mitä ihmiset helposti laiminlyövät, vaikka siitä voisi saada paljon tuloksia: parantaa omaa hyvinvointia, suorituskykyä, ylipäätään nauttia omasta elämästään enemmän. Me haluamme nostaa unen arvostusta, selittää hyvinvointivalmentaja ja unen SM-kisaidean keksijä Taneli Rantala.

Yhdeksän kilpailijaa nukkui yön hotellissa ja mittarit havainnoivat heidän unensa laatua. Voittajan unesta peräti 91 prosenttia oli hyvää, palauttavaa unta.

"Uni on tärkeää ja tykkään siitä"

– Voitto oli yllätys. Leikkimielellä tulin mukaan. Tiesin, että uni on minulle todella tärkeää ja tykkään siitä. Tulin katsomaan, mihin se riittää ja yllätyin itsekin, ihmettelee unen Suomen mestaruuden voittanut Anssi Paatero.

Kaikkia kilpailijoita ei nukuttanut yhtä hyvin. Suvituuli Siikasaaren unesta vain 43 prosenttia oli palauttavaa.

– Olisin ehkä voinut nukkua paremmin, jos olisi ollut lapset vieressä. Kun nukun paljon lasten kanssa yöni, ero oli iso. Hauska kokemus tämä oli silti, pohtii Siikasaari.

Iltarutiinit ja rauhoittuminen auttavat

Suomalaisten unen laatua haittaavat monenlaiset asiat. Iltarauhoittuminen unohtuu useimmilta.

– Nykyään katsomme paljon kännykkää, telkkaria tai tietokonetta hirmuisen myöhään. Se haittaa unen laatua.

– Jokaiseen iltaan pitäisi tuoda iltarauhoittuminen. Aikuisilla pitäisi olla käytössä samanlainen iltarutiini kuin lapsilla. Tiettyyn aikaan voisi alkaa himmentää valoja ja jättää näytöt pois. Voisi tehdä jonkin rauhoittavan rutiinin, vaikka lukea fiktiivistä kirjaa tai tehdä venyttelyharjoituksen, neuvoo Rantala.

Jopa puolet suomalaisista kärsii univajeesta eli nukkuu liian vähän.

– Nuoret kärsivät univajeesta sekä opiskelijat että nuoret työssä käyvät. Ammattiryhmistä esimerkiksi it-työntekijöillä on paljon univajetta, kertoo unitutkija, professori Markku Partinen Helsingin uniklinikalta.

"Huomasin, että nukun tosi huonosti"

Suvituuli Siikasaarelle unikilpailu oli ajatuksia herättävä kokemus.

– Tämä on herättänyt minut huomaamaan, että nukun tosi huonosti. Ikää on 34 vuotta ja välillä tuntuu kuin olisin 80-vuotias. Olen kahden lapsen äiti ja herään neljältä aamulla töihin.

– En muista, milloin olisin herännyt aamulla ilman, että väsyttää tai kivistää jostain nivelestä. Suurimpia haasteitani on se, että en saa nukutuksi yhtäjaksoisesti kahdeksaa tuntia, Siikasaari kertoo.

Onneksi myös keinoja parempaan nukkumiseen on löytynyt.

– Juon valeriaanateetä – kerään itse valeriaanaa. Tai sitten voin juoda kamomillateetä. Voin antaa itselleni vaikka jalkahierontaa, voin laulaa, meditoida, käydä kylvyssä tai suihkussa. Ylipäätään voin miettiä miettiä, mitä päivällä on tapahtunut ja vaikka kirjoittaa isompia juttuja ylös tai puhua niistä kumppanin kanssa, listaa Siikasaari.

Voittajan vinkit hyvään uneen

Unen Suomen mestari palkittiin kultaisella tyynyllä. Tässä vielä voittajan vinkit hyvään uneen.

– Ei tässä hirveästi kikkoja ollut, mutta kyllä tuli eilen käytyä urheilusuoritteita tekemässä ja saunassa sen jälkeen. Sitten syötiin hyvä iltapala ja mentiin riittävän aikaisin rauhoittumaan. Luin vähän kirjaa ja huoneen lämpötilan säädin 19 asteeseen. Sitten löytyi sellainen rauhallinen rytmi, paljastaa Paatero voittoisan unen taustat.

Unen SM-kisat järjestetään jälleen ensi vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat