Mikä neuvoksi jengiytymiseen ja katuväkivaltaan? "Ensimmäiset toimenpiteet tapahtuvat jo neuvoloissa"

Tällaisia uhkia lapset Suomen kaduilla kohtaavat 8:32
Nuorisojengit ja katuväkivalta ovat huolestuttaneet Suomessa viime aikoina. Asiantuntijat painottavat ongelmien varhaista ehkäisyä kotona.

Nuorisojengit ja katuväkivalta ovat huolestuttaneet Suomessa viime aikoina. Asiantuntijat painottavat ongelmien varhaista ehkäisyä kotona.

Tutkijatohtori Markus Kaakinen Suomen Akatemiasta kertoo, että koska lasten ja nuorten kohtaama väkivalta on usein toisten nuorten ja lasten tekemää, myös ehkäisevien toimenpiteiden täytyy kohdistua heihin. 

– Ne ensimmäiset toimenpiteet tapahtuvat jo neuvoloissa ja sellaisessa ympäristössä, jossa lapset ja perheet muutenkin liikkuvat. Eli kun ei ole vielä mitään kohonnutta riskiä. Autetaan vaikka vanhemmuudessa ja lapsen haastavan käyttäytymisen kanssa kotona, Huomenta Suomessa perjantaina vieraillut Kaakinen sanoi.

Opettajatkin tarvitsevat koulutusta oppilaiden oppimis- tai käytösongelmien varalta, mutta Kaakinen muistuttaa, että ongelmien ratkominen ei voi olla yksin heidän tai poliisin käsissä.

”Olennaista toimia siellä, jossa tilanne sitä vaatii”

Sosiaalineuvos Marjo Malja sosiaali- ja terveysministeriöstä pitää tärkeänä, että myös alueellisiin eroihin kiinnitetään huomiota.

– Voi olla, että jossakin kaupungissa tai kaupunginosissa tapahtuu enemmän katuväkivaltaa kuin toisissa, jolloin on tietysti olennaista toimia siellä, jossa tilanne sitä vaatii, Malja sanoo.

Etenkin teinityttöjen ja sateenkaarinuorten julkisissa tiloissa kokema seksuaalinen häirintä on kouluterveyskyselyiden mukaan selvästi lisääntynyt. Turvattomuuden tunteeseenkin voi vaikuttaa kotona.

– Nuoret itse ovat kertoneet meille, että on todella tärkeää, että vanhemmat joka päivä kysyvät nuorelta itseltään, mitä heille kuuluu ja kokevatko he olonsa turvalliseksi. Jos on turvattomuuden kokemuksia, niin siitä pitää puhua, Malja sanoo.

Laakinen lisää, että samaan aikaan on tärkeä antaa tilanteesta realistinen kuva.

– Tällä hetkellä nuorten elämä ei ole mitenkään historiallisen vaarallista, ja sekin on hyvä tehdä nuorille selväksi. Se vähentää rikollisuuden pelkoa, Laakinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat