Mika Myllylän lahjakas maajoukkuetoveri yritti puhtain keinoin hiihdon huipulle – pääsi sketsisarjan naljailun kohteeksi: "Nyt on hyvä olo ilman taakkaa"

6:32
Videolla juttua Venäjän saamasta neljän vuoden kilpailukiellosta.

Helmikuussa viisikymppisiään viettävä Kuisma Taipale oli aikakautensa lahjakkaimpia huippuhiihtäjiä, mutta hän ei saavuttanut koskaan maailman terävintä huippua. Suomalainen sketsiryhmäkin nappasi aiheekseen veteliläisen, joka valitsi oman ladun ja yritti arvokisojen kärkeen ilman kiellettyjä aineita. Taipale kertoi MTV Urheilulle ratkaisuistaan ja siitä mitä hän ajattelee nykyisestä dopingmaailmasta. 

Takavuosien huumorisarja Vintiöt vinoili lempeästi hiihtäjä Kuisma Taipaleelle, joka tuli tunnetuksi siitä, että hän yritti pärjätä puhtain keinoin maailman kärkeä vastaan. 

Sketsissä testaajat ilmoittavat kovasanaisesti, että " et tule pilaamaan kalliita mukeja kusinesi". Kari Hietalahden esittämä kärkäs toimittaja iskeytyy paikalle. 

– Kuisma, voisiko tämä konflikti johtua siitä, että olit taas 164:s ja takanasi oli vain yksi nigerialainen hiihtäjä, joka ei saapunut edes kisamonttuun, hän kärttää. 

Hupaisan sketsin taakse kätkeytyy vakava aihe. 

– Vaikka en ole saanut mitaleja ja mammonaa, minulla on hyvä olo nyt ilman taakkaa, Taipale sanoo puhelimessa MTV Urheilulle. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

"Ei tarjottu kiellettyjä aineita"

Kuisma Taipale edusti Suomea Salt Lake Cityn olympialaisissa 2002 ja kolme kertaa MM-kisoissa. Hän sijoittui parhaimmillaan Falunin MM-kisoissa 16. tilalle 30 kilometrin perinteisellä. Taipale oli mukana Val di Fiemmen vuoden 2003 kuudenneksi sijoittuneessa viestijoukkueessa. 

SM-tasolla mitaleita rohmunnut Taipale ihmetteli, kun vastustajien taso heitteli. Huonon kisan hiihtänyt saattoi olla parin viikon kuluttua palkintopallilla. 

Taipale sanoi aiemmin Iltalehden jutussa, että hän yritti kaurapuurolla, kun muilla oli turbo käytössä. 

– Ihmettelin, että olenko itse niin huonossa kunnossa, Taipale naureskelee. 

Taipale päätti kuitenkin, että hän ei kiellettyihin aineisiin koske. Hän halusi pitää kehonsa terveenä ja nukkua loppuelämän ajan yönsä rauhassa. 

– Voin sanoa rehellisesti, ettei minulle tarjottu koskaan kiellettyjä aineita. Olen halunnut urheilla urheilemisen takia, mutta kyllä minä haistelin, että kovan tasoeron ne aineet aiheuttavat. 

– Mutta tuli niitä onnistumisia itsellekin ainakin SM-tasolla. Nautin niistä. 

Taipale on kommentoinut niukasti Lahden vuoden 2001 dopingskandaalia, eikä hän lähde nytkään syyttelemään ketään. Sen jälkeisinä vuosina Taipale kuului näivettyneen hiihtomaajoukkueen kärkikaartiin. 

Taipale harjoitteli urallaan samoissa ryhmissä kuin vuotta vanhempi Mika Myllylä, joka ei enää nousut huipulle Lahden käryn jälkeen. 

Hiihtäjä myöntää, että piirit jakautuivat käyttäjiin ja ei-käyttäjiin. 

– Ajattelin, että jokainen tekee omat ratkaisunsa ja kantaa siitä vastuun. Harmittihan se tietysti sikäli, ettei negatiivisuus ole hyväksi hiihtourheilulle. 

Töissä koko aktiiviuran ajan

Puhtaasta lahjakkuudesta ura ei jäänyt kiinni. Taipaleesta on todettu, että hänellä oli paremmat lähtökohdat arvokisamitaleille kuin monella muulla sen ajan huipulla.

Taipale antoi tasoitusta monella tavalla. Hän kävi aktiiviaikoinaankin töissä kunnalla ja alkoi pyörittää vuodesta 1996 lähtien suvun lypsykarjatilaa Vetelissä Patanan kylässä. 

– Se on vähän jäänyt kaivertamaan, etten ollut koskaan täyspäiväinen hiihtäjä. Ei se ole ihan optimaalinen tilanne urheilijalle, että hyppää lenkin jälkeen suoraan traktorin rattiin. 

– Mutta ovat hommat välillä ruumiillisiakin, esimerkiksi peltohommat käyvät hyvänä harjoitteluna. 

Taipale sai lomitukset kuitenkin järjestettyä, ja hän pääsi maajoukkueleireille. 

– Itse olisin voinut vähän löysätä harjoittelua työkiireiden aikana. Olin kuitenkin innokas ja ajattelin, että pitää treenata kun muutkin. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Venäjän esimerkki iso varoitus

Maailman antidopingkomitea Wada antoi Venäjälle ison rangaistuksen dopingrikkomuksista syrjäyttämällä maan arvokisoista neljäksi vuodeksi. Puhtain keinoin maailman laduilla sivakoinut Taipale pitää sitä hyvänä edistysaskeleena kiellettyjen aineiden vastaisessa taistelussa. 

– Venäjäisille annettiin kuitenkin mahdollisuus hoitaa asia jo aiemmin. Jos he eivät saaneet tehtyä mitään sen eteen, niin eikö silloin ole kyse välinpitämättömyydestä. 

– Jos esittää paikkansa pitävät testausraportit, se on sitten eri asia. 

Taipale uskoo, että Venäjälle annettu rangaistus herättää muitakin maita. Testaajat ovat kuitenkin usein armottomasti myöhässä, kun urheilijat kehittävät uusia huijausmenetelmiä. 

– Testausmenetelmät pitäisi saada niin päteväksi, ettei vilunkipeliä pysty harrastamaan. 

Poikakin yrittää huipulle puhtain keinoin

Taipale pyörittää edelleen Vetelissä kotitilaa ja harrastaa hiihtoa. Hän on tuttu näky esimerkiksi maakuntaviesteissä. 

Iso osa ajasta kuluu oman pojan Aapo Taipaleen huoltamiseen ja valmentamiseen. Hiihtäjän geenit ovat siirtyneet, sillä Aapo nappasi toissa vuonna 17-vuotiaiden SM-kultaa. Viime vuonnakin rapsahti kolme SM-mitalia. 

– Siihen pyritään, ettei poika tekisi samoja virheitä kuin itse aikanaan. 

Poika yrittää huipulle isänsä tapaan "luomuna". 

– Hän on lukenut niitä juttuja ja on tietoinen dopingasioista niin kuin muutkin. Jos ei pärjää puhtain keinoin, niin sitten pitää keskittyä töihin ja opiskeluun. 

Kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius nostatti ison kohun pyytämällä anteeksi vanhojen sketsihahmojensa esikuvilta. Sen jälkeen pahoitteluja on jaettu paljonkin ristiin rastiin. 

Tarvitseeko Vintiöiden nyt pyytää sinulta anteeksi?

– Ei. Se oli hauska sketsi, jonka koin positiiviseksi. En ole kenellekään katkera. 

Vintiöiden sketsi on katsottavissa tästä

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja