Tähtihiihtäjän mielentila vaihtui hetkessä dramaattisesti – "Ei ole sama kuin muutama päivä sitten”

Venäjän urheilijoihin kohdistuneet viimeaikaiset toimenpiteet maata ravistelevassa dopingskandaalissa ovat vaikuttaneet dramaattisesti kokeneiden maastohiihtäjien mielialaan, kertoo Venäjän päävalmentaja Markus Cramer.

Maailman antidopingtoimisto Wada julkaisi maanantaina listan toimenpiteistä Venäjää kohtaan valtiojohtoiseksi katsomansa dopingjärjestelmän takia. Wada haluaa sulkea Venäjän neljäksi vuodeksi kansainvälisestä huippu-urheilusta ja estää maata järjestämästä maailmanlaajuisia suurtapahtumia.

Monet venäläisurheilijat ovat kuitenkin tunteneet toimet nahoissaan jo vuosien ajan. Näihin kuuluvat myös talviurheilijat, joista vain osa pääsi neutraalin lipun alla mukaan PyeongChangin talviolympialaisiin vuonna 2018.

Lahden MM-hiihdoissa viisi mitalia vuotta aiemmin hiihtänyt Sergei Ustjugov joutui jäämään venäläisurheilijoiden oikeuksien epäämisen takia pois toissatalven olympialaisista. Hänelle isku uusista pakkotoimista on ollut erityisen kova.

– Hän ei ole sama Sergei kuin muutama päivä sitten. Sen näkeminen on erittäin raskasta. Tilanne on hänelle vaikea, toteaa päävalmentaja Markus Cramer norjalaisyhtiö NRK:lle.

Ustjogov, 27, oli Cramerin mukaan vielä Lillehammerin maailmancupin kisoissa positiivisella mielellä Venäjän vietyä miesten viestikisan nimiinsä. Sama tunnelma pätee moneen muuhun hiihtäjään.

– Ilmapiiri ei ole samanlainen kuin ennen. Tämä ei koske kaikkia, mutta varsinkin vanhempia urheilijoita, Cramer sanoo.

– Olen erittäin vihainen päätöksestä, koska urheilijat ovat tässä isoja häviäjiä. Rangaistukset menevät suoraan käytännön tasolle eivätkä niille, jotka istuvat toimistossa.

– Se on todella hullua, Cramer toteaa.

Venäjän odotetaan valittavan Wadan päätöksestä Urheilun vetoomustuomioistuimeen CASiin, joka lopullisesti päättää sanktioiden voimaantulosta keväällä.

Lue myös:

    Uusimmat