Mainos

Kyseleekö lapsesi jatkuvasti vaikeita? 10 vastausta kinkkisiin kysymyksiin

Brightside-sivusto keräsi yhteen superyksinkertaiset selitykset maailmastamme.

Miksi, miksi, miksi...? Kun lapsi kysyy, on pakko vastata. Jotta sormi ei menisi suuhun, tässä vastauksia lasten mahdollisiin miksi-kysymyksiin.

1. Miksi vesi kiehuu?

Kun vesi kuumenee, sen molekyylit alkavat liikkua. Kun liike kiihtyy, etäisyys molekyylien välillä kasvaa. Lopulta niiden välinen sidos katkeaa: tapahtuu höyrystyminen.

2. Miksi lumi on valkeaa?

Yksittäiset lumihiutaleet näyttävät värittömiltä, mutta lumikeot ovat valkoisia. Suuri määrä hiutaleita heijastaa valoa niin, että lumi näyttää valkoiselta.

3. Miten lentokone lentää?

Kone nousee ilmaan, kun ilma virtaa sen siiven yli ja ali. Ali kulkeva ilma työntää konetta ylös. Siivet on muotoiltu niin, että kone saa mahdollisimman paljon nostetta.

4. Miksi astronautit kelluvat?

Maan painovoima vaikuttaa kaikkiin sen kiertoradalla oleviin asioihin. Avaruusasema siis oikeastaan putoaa koko ajan kohti maata – mutta koska maapallo on pyöreä, asema ei iskeydy maahan, vaan kiertää sitä. Astronautit vaikuttavat painottomilta, koska tämä putoaminen vaikuttaa heihin. 

5. Miksi taivas on sininen?

Auringonvalo saapuu ilmakehään, valonsäteet sirottuvat eli vaihtavat suuntaansa ja heijastavat sateenkaaren värejä – myös sinistä. Maan ilmakehä sirottaa valon sinisiä aallonpituuksia voimakkaimmin. Siksi sinistä tuntuu olevan eniten. Taivas ei oikeastaan ole täysin sininen, vaan muitakin värejä on läsnä. 

6. Mikseivät ihmisen hiukset voi olla siniset?

Pigmentit, joita hiuksissamme on luontaisesti tarjolla, eivät voi tuottaa sinistä tai vihreää. Hiuksen sisältämä pigmentti voi saada hiuksen näyttämään mustalta, keltaiselta, ruskealta tai punaiselta.

7. Miksi sumua on?

Kun ilma on kylmää, mutta maa lämmin, sumua syntyy. Sumu on oikeastaan massa hyvin pieniä vesipisaroita. Sumu syntyy, kun ilmassa oleva näkymätön vesihöyry tiivistyy pisaroiksi. 

8. Miksi kello kulkee siihen suuntaan kuin se kulkee?

Ennen mekaanista kelloa ihmiset käyttivät aurinkokelloa. Kello kopioi aurinkokellon toimintaa.

9. Miksi pyörän kannattaa olla pyöreä?

Pyöreällä pyörällä on paras ajaa litteää pintaa pitkin. Koska pyörän kehä on koko ajan yhtä kaukana keskustasta, keskusta pysyy jatkuvasti yhtä korkealla maanpinnan yläpuolella.

10. Miksi sadekuuroja on niin vaikea ennustaa?

Katsomo-video ei ole saatavilla


Lähde: Brightside.me, Ilmatieteen laitos, Wikipedia

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.