Mikä määrä on normaalia? Näin monta kertaa ihmiset keskimäärin piereskelevät päivittäin

Kuinka usein tapahtuva piereskely on vielä normaalia? Vastaus kysymykseen on luultavasti enemmän kuin oletit.

Vaikka harva sitä myöntääkään, aivan jokainen meistä päästelee suolistoon kertynyttä kaasua ilmoille päivittäin – useimmiten jopa monta kertaa päivässä. Jos oma vatsa on alkanut kuplimaan tavallista pahemmin, mieliin saattaa hiipiä ajatus siitä, missä vaiheessa asiasta kannattaa huolestua.

Yhdysvaltalaisen gastroenterologi Kyle Stallerin mukaan ihmisten ruoansulatuskanavaan muodostuu päivittäin puolesta litrasta puoleentoista litraan kaasua, jonka on myös päästävä ulos. Saat siis piereskellä aika monta kertaa, ennen kuin asia muuttuu epänormaaliksi. 

Näin monta kertaa päivän aikana piereskellään

Usein kuulee sanottavan, että miehet piereskelevät naisia useammin, mutta asiantuntijan mukaan tämä on täysi myytti. Mitkään tutkimukset eivät ole pystyneet osoittamaan, että määrä olisi sukupuolesta kiinni, vaan molemmat sukupuolet voivat päästellä kaasua ilmoille jopa 20 kertaa päivässä.

Vaikka siis piereskelisit lähes joka tunti vuorokauden ympäri, se on asiantuntijan mukaan täysin normaalin rajoissa.  

Nyt saatat ajatella, että ei, minä en piereskele noin montaa kertaa päivässä. Staller on kuitenkin asiasta toista mieltä. Et nimittäin päästele kaasua ulos ainoastaan päivisin, vaan myös yöaikaan silloin, kun itse olet unten mailla. Niin kauan, kun öinen piereskely ei saa sinua tai puolisoasi heräämään, siitä ei Stallerin mukaan ole syytä huolestua.

Jos hallitsematon piereskely on alkanut häiritä normaalia elämääsi, etkä pysty yhdistämään kaasun muodostumista mihin ruoka-aineeseen, kannattaa asiasta käydä juttelemassa lääkärin kanssa.  

***

23:37

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja