Mika Kojonkoski kertoo hirmuprojektinsa ensiaskelista, osa urheilijoista lähetetty takaisin Kiinaan – "Tässä tehdään mahdottomasta mahdollista"

Mika Kojonkoski kertoo kuinka Kiinan mäkihyppyprojekti sai alkunsa 1:10
Mika Kojonkoski kertoi marraskuussa kuinka Kiinan mäkihyppyprojekti sai alkunsa.

Mika Kojonkosken johtama valmennusryhmä on luotsannut nollasta ponnistavia kiinalaisia mäkihyppääjänalkuja nyt 70 päivän ajan. Pekingin olympialaisiin tähtäävässä porukassa on ollut myös vaihtuvuutta, kun mäkikotkaunelmat ovat osoittautuneet joidenkin nuorukaisten kohdalla mahdottomiksi heti alkumetreillä.

Moni hieraisi silmiään, kun syyskuun alussa uutisoitiin, että meritoitunut suomalaisvalmentaja Mika Kojonkoski on palkattu koulimaan kiinalaisurheilijoista mäkihyppääjiä vuonna 2022 järjestettäviin Pekingin talviolympialaisiin. Ja kirjaimellisesti koulimaan, sillä kyseiset kiinalaisnuorukaiset eivät olleet aiemmin harrastaneet mäkihyppyä tai talvilajeja.

Kojonkosken apuna ovat muun muassa entinen huippuhyppääjä Janne Happonen ja useampaa maajoukkuetta urallaan luotsannut Pekka Niemelä.   

Nyt tämä ryhmä, jonka lopullinen koko tulee olemaan 35 urheilijaa, on asunut ja harjoitellut 70 päivän ajan Kuopiossa ja Siilinjärvellä. 

– Mitä heidän energiastaan ja sanoistaan voi aistia, niin he ovat sopeutuneet Suomeen erittäin hyvin. Mutta onhan se erittäin vaativa matka muuttaa toiselle puolelle maapalloa 14-16-vuotiaana. He eivät koskaan olleet olleet Kiinan ulkopuolella ja he eivät tienneet talviurheilusta tai mäkihypystä mitään. Todella vaativasta keikasta on siis kysymys, mutta kaikki on mennyt tähän mennessä hyvin, Kojonkoski kertoi MTV Urheilulle Urheilugaalassa torstaina.  

Osan kohdalla olympiaunelma mureni kuitenkin jo alkumetreillä. 

– Osa porukasta ei ehkä kehittynyt sitä vauhtia kuin odotimme eli olemme lähettäneet osan urheilijoista takaisin. Tämän viikon keskiviikkona saimme 12 lisää ja vielä yksi porukka on tulossa. Sitten porukkamme alkaa olla kasassa, Kojonkoski selvittää.  

– Jos projektia ajatellaan ihan pienessä perspektiivissä, niin olemme päässeet tosi pitkälle, mutta sitten isossa kuvassa olemme ottaneet vasta ensimmäisiä askeleita mäkihypyn salojen ymmärtämiseksi. Harjoittelu on ollut aktiivista, keskimäärin noin kuusi tuntia päivässä, eli meillä on tällä hetkellä noin 800 hyppyä ja paljon muuta harjoittelua takana. 

"Tosi hyvä fiilis olla haalarihommissa"

Kojonkoski, 55, on nähnyt ja luotsannut urallaan useita mäkihypyn huippunimiä, sillä hänellä on vuosien kokemus Itävallan, Suomen ja Norjan maajoukkueiden valmennuspesteistä. Viimeiset viisi vuotta hän toimi Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johdossa.

– On tosi hyvä fiilis olla itsekin viiden vuoden jälkeen ihan käytännön hommissa, haalarihommissa. On hienoa toimia nuorien ja tosi innokkaiden urheilijoiden kanssa. 

Kojonkosken mukaan nuorilla kiinalaisilla on edessään ensimmäinen kilpailu tulevana viikonloppuna. 

– Tavoitteena ei ole menestyä, mutta sekin on yksi asia tässä oppimisen tiellä, että ymmärtää, mikä se mäkihyppykilpailu on, mitä se kilpailunumeron käyttäminen on.

Kiinalaisryhmän tavoitteille on hymähdelty, jopa naureskeltu Suomessa. Ja ihan syystäkin. Kuinka mäkihypyn kaltaisessa, erittäin vaativassa lajissa nollasta ponnistava urheilijanalku voi nousta olympiaedustajaksi reilussa kolmessa vuodessa? 

Kojonkoski ei suostu naulaamaan tehtävää mahdottomaksi, vaikka tunnustaakin realiteetit. 

– Koko tämän huikean Kiinan talviurheilurakentamisbuumin taustalla on Pekingin olympiakisat vuonna 2022. Se on heitä ajava voima, ja tavoitteet ovat korkealla.

– Me työskentelemme ajatuksella, että tässä tehdään mahdottomasta mahdollista eli, että tästä voisi joku kiivetä jopa kansainvälisen tason urheilijaksi. Tässä tilanteessa se tarkoittaa sitä, että joku voisi osallistua olympialaisiin. Me pidämme sitä mahdollisena, Kojonkoski summaa.   

Lue myös:

    Uusimmat