Mäkihypystä luvataan isoja uutisia ensi viikolla – Mika Kojonkoski valmentajien valmentajaksi!

Suomalainen elää vaikeita aikoja –"Kalkkiviivoilla ollaan" 2:16

Mika Kojonkoski vahvistaa MTV Sportille, että hän tulee palaamaan suomalaisen mäkihypyn valmennukseen. Kojonkosken tehtävänä on kehittää osaamista, erityisesti hän sparraa mäkihyppyvalmentajia.

Jutun videolla Tulosruudun maaliskuun juttu suomalaisen mäkihypyn vaikeuksista.

Hiihtoliitto tiedottaa Kojonkosken paluusta ja uusista merkittävistä yhteistyökumppanikuvioista Lahdessa torstaina 14. kesäkuuta.

Mika Kojonkoski, pitääkö paikkansa, että olet palaamassa valmennushommiin?

– Olen sanonut, että tällaista ollaan kehittämässä. 14. päivä tullaan asiasta ulos. Tuohon suuntaan ollaan menossa, Kojonkoski vastaa.

Mitä tehtävää tulet hoitamaan?

– Puhutaan osaamisen kehittämisestä. Tavoitteenani on mäkihyppyosaamisen rakentaminen erilaisista asioista uudelleen.

– Aikoinaan Suomi tunnettiin aika hyvästä mäkihypyn valmentamisosaamisesta. Nyt kukaan ei varmaan voi olla ylpeä niistä tuloksista, mitä on saatu yhdistetyn mäkihypyssä tai erikoismäen nuorten tai aikuisten osalta. Siinä riittää varmaan tekemistä.

Mikä on se suurin syy suomalaisen mäkihypyn viime vuosien alakuloon? 

– Maailmalla mäkihyppyosaaminen on mennyt kovaa. On isot resurssit, fiksuja ihmisiä, paljon tutkimusta ja niin edelleen. On menty eteenpäin kokonaisuudessa. Meilläkin on paljon osaamista, mutta olen sitä mieltä, että ihan ei kokonaisuus ole hallussa. Sitä meidän täytyy lähteä kehittää uudelleen.

Lähestytään selkeästi yhtä suosikkiaihettasi – kokonaisuuksien kehittämistä. Tähän liittyy paljon asioita. Kerrotko lisää?

– Yritetään rakentaa eri näkökulmista kehitysprojekteja, jotka pistävät valmentajat miettimään asioita. Pitäisi olla koko ajan valveilla, ikään kuin kehittämässä itseään, ajatella asioita uudelleen, rakentaa toimintatapoja uudelleen.

– Minkälaisilla toimintatavoilla osaaminen voisi kehittyä parhaalla mahdollisella tavalla? Millaisella toimintatavalla urheilijat inspiroituisivat tekemään hommansa mahdollisimman hyvin? Kysymys on siitä, miten päivittäin treenataan: mikä on se intohimo, mikä se sitoutuminen, mikä se sisältö?

– Se on loputon kehitystie. Kukaan ei voi missään urheilulajissa sanoa, että nyt tehdään sata prosenttia oikeita asioita. Huippu-urheilussa hienoa on, että se on jatkuva etsimisen matka. Eikä se ole vain jonkun asian tekemistä, vaan siinä täytyy olla sielu ja solut täysillä mukana. Lopulta se huokuu urheilijoiden itseluottamuksena. Kun itseluottamus on kohdilllaan, asiat ovat aika helppoja. Viime aikoina ne ovat olleet aika vaikeita.

Vaikka olet tehnyt viime vuodet huippu-urheilujohtajan työtä taitaa sisälläsi asua edelleen valmentaja?

– Mun suurin intohimo on auttaa muita ihmisiä löytämään heidän paras potentiaalinsa. Se on heijastunut mun työhön valmentajana ja johtajana aika paljon. Nyt tehtävä on auttaa ensisijaisesti valmentajia löytämään heidän potentiaalinsa.

Nykypesti loppuu kesäkuun lopussa

Kojonkosken pesti huippu-urheilujohtajana kestää kesäkuun loppuun saakka. Uuden työn tarkkaa aloitusajankohtaa on hänen mukaansa vaikea nimetä.

– Ei näitä voi nimetä, että joku päivä kello kahdeksan se alkaa. Valmistautuminen on koko ajan menossa, uudesta työstään inspiroituneen kuuloinen Kojonkoski naurahtaa loppuun. 

Kojonkoski toimii uudessa pestissään mäkihypyn päävalmentaja Lauri Hakolan sekä yhdistetyn valmentajien Petter Kukkosen ja Jarkko Saapungin apuna.

Kojonkosken uudesta pestistä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat