Mikä käyttövoima olisi oikeasti fiksuin juuri sinun ajoillasi? Testaa uutta laskuria ja voit yllättyä

Bensa, diesel, sähkö vai kaasu? Uusi nettilaskuri kertoo, mikä käyttövoima olisi paras juuri sinun ajoillasi.

Moni pähkäilee nyt, mikä auto olisi oikea ratkaisu. Vaihtoehtoja on entistä enemmän, kun perinteisen bensan ja dieselin rinnalle ovat tulleet erilaiset hybridit, sekä sähkö ja kaasu.

Auton käyttötarpeen ja taloudellisten seikkojen lisäksi painaa ympäristö. Moni haluaa ostaa mahdollisimman vähäpäästöisen auton, mutta mikä olisi oikea valinta?

Helpotusta pohdintaan tuo uusi nettilaskuri Valot päälle! -sivustolla. Laskuri on samalla osa Valot päälle! -kirjan markkinointia. Vaasan energialähettiläänäkin toimineen Tuomas Vanhasen kirja nostaa esiin ne asiat, joilla on merkitystä ympäristöllemme. Jo vuonna 2016 julkaistu kirja on tarkoitettu jokaiselle suomalaiselle, joka tekee päätöksiä päästöjen vähentämiseksi.

Laskurin on tehnyt Futuriceen kuuluva suomalainen konsulttiyhtiö Columbia Road henkilöstönsä hyväntekeväisyysprojektina. Tarkoituksena on vauhdittaa Valot päälle! -kirjan digijakelua.

Sähköautoilu tutuksi – tässä Kamuxin vinkit 2:09
VIDEO: Sähköautoilu tutuksi autokauppiaan vinkeillä.

No mitä se laskuri sitten kertoo? Pikaisilla laskelmilla näyttää siltä, että sähköiset vaihtoehdot hyvin pitkälti päihittävät muut.

Ladattava hybridi on päästöjen kannalta erittäin vahva ratkaisu, kun päivittäiset ajot ovat lyhyehköjä ja niitä on alle 20 000 kilometriä vuodessa. Oletuksena on, että lyhyiden ajojen välissä akkua voi ladata.

Sähköauto alkaa päihittää hybridin ja muutkin, kun ajot kasvavat ja pitenevät. Sähköauto on paras ympäristölle laskurin mukaan esimerkiksi silloin, kun vuosiajot ovat 20 000–30 000 kilometriä ja päivittäiset ajot 40–60 kilometriä.

Sähköauto on paras myös hyvin isoilla yli 50 000 kilometrin ajoilla. Kun matkat pitenevät, on hyvä kysymys, onnistuuko auton lataus vielä ajojen tauoilla.

Myös uusiutuva diesel voittaa ladattavan hybridin, kun ajomatkat pitenevät.

Lukijan kannattaa tutustua myös oletuksiin, joita on pitänyt tehdä todella paljon. Koska laskuri on yksinkertainen, se ei myöskään voi kertoa ihan lopullista totuutta. Kiinnostava se kylläkin on ja ajatuksia herättävä.

Esimerkiksi kaasun osalta oletetaan, että ajosta 40 prosenttia tehdään biokaasulla, 10 bensiinillä ja loput maakaasulla. Etanolin ja dieselin osalta on luonnollisesti jouduttu olettamaan jokin keskikulutus, joka esimerkiksi biodieselillä on laskurissa 5 litraa sadalla.

Sähköauton osalta tehdään paljon oletuksia. Laskuri olettaa, että akku tullaan vaihtamaan kerran auton 20 vuoden elinkaaren aikana. Myös akkuvalmistuksen päästöt otetaan huomioon

– Koska Suomeen tuotavien sähköautojen akuista suuri osa tuotetaan Kiinassa, laskuri käyttää korkeahkoa arvoa sähköauton akun valmistamisen päästöille, nettisivuilla sanotaan.

Tämän jälkeen laskuri tekee aika hyvän oivalluksen:

– Toisen akun päästöt oletetaan ensimmäistä 50 prosenttia matalammiksi, koska akkujen valmistusta on syntymässä myös Eurooppaan, jossa akun valmistukseen käytettävän sähkön päästöt ovat erittäin paljon matalammat kuin Kiinassa nyt.

Lue myös:

    Uusimmat