Lähditkö tähän "Instagram"-villitykseen mukaan? F-Securen somejohtaja varoittaa seurauksista blogissaan: "Mikäli annat edes hetkeksi luvan"

Uudeksi Instagramiksi kutsuttu Vero-sovellus näyttää ponkaisseen yhtäkkiä suosituimpien sovellusten joukkoon. Sovelluksessa on kuitenkin havaittu ongelmia, joista yksi koskee käyttäjän yksityisyydensuojaa.

Internetissä on viime päivinä kohistu Vero-sovelluksesta. Sekä App Storesta että Google Play –kaupasta löytyvä sovellus muistuttaa Instagramia, koska siellä voi jakaa kuvapäivityksiä kavereille. Kuvien lisäksi Verossa voi jakaa esimerkiksi linkkejä sekä suositella esimerkiksi elokuvia, kirjoja tai televisio-ohjelmia.

Käyttäjät turhautuneet Instagramiin?

Vero-sovellus perustettiin alun perin vuonna 2015, mutta vasta helmikuun lopulla se näytti yhtäkkiä ponnahtavan kaikkien tietoisuuteen. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä​​​​​​​

Äkillisen suosion syyksi on veikattu sitä, että mainosten ohella Instagramin käyttäjät ärsyyntyivät sovelluksen algoritmeihin tehdyistä muutoksista. Niiden seurauksena sovellus suosii nyt päivityksiä, jotka ovat saaneet enemmän tykkäyksiä, kommentteja ja jakoja. Jopa jotkut kuuluisat Instagram-tähdet ovat ilmoittaneet siirtyvänsä Veron käyttäjiksi, kertoo uutissivusto Independent.

Ei mainoksia

Verossa julkaisut näkyvät aikajärjestyksessä eikä esimerkiksi valokuvia tarvitse sovittaa tiettyyn muottiin kuten Instagramissa.

Verossa käyttäjä pääsee myös eroon mainoksista. Sovellus on toistaiseksi ilmainen, mutta se on ilmoittanut ottavansa jäsenmaksun käyttöön myöhemmin. Summan suuruudesta ei vielä ole tietoa.

Suursuosiolla on ollut varjopuolensa, kertoo Mashable-sivusto. Kun sovelluksen suosi räjähti käsiin, palvelin ylikuormittui, minkä seurauksena moni käyttäjä ei ole pystynyt julkaisemaan päivityksiä tai edes kirjautumaan sisään. Esimerkiksi tällä hetkellä sovelluksen verkkosivuilla pahoitellaan teknisiä ongelmia.

Tiedonkeruussa kysymysmerkkejä

Sovelluksen käyttöehdot ovat herättäneet keskustelua. Yrityksellä on esimerkiksi lupa käyttää sovellukseen ladattua sisältöä maksamatta valokuvaajille korvausta kuvien käytöstä.

Lisäksi käyttäjiä on turhauttanut se, että profiilia ei voi poistaa itse vaan sitä täytyy pyytää. 

Suomalaisyhtiö varoittaa

Myös veron tapa kerätä käyttäjien tietoja on herättänyt kysymyksiä. Sovellus on sanonut keräävänsä käyttäjistä vain pienen määrän tietoa, esimerkiksi nimen ja sähköpostiosoitteen. Yrityksen mukaan tietoja ei myöskään luovuteta kolmansille osapuolille eli esimerkiksi mainostajille.

Kuitenkin suomalaisen tietoturvayhtiö F-Securen sosiaalisen median markkinointijohtaja Joel Latto kertoi blogissaan, että mikäli sovellukselle antaa edes hetkeksi luvan käyttää puhelimen yhteystietoja, se käyttää niitä myöhemmin annetusta kielloista huolimatta.

* * *

Katso videolta muutama näppärä vinkki Instagramin käyttöön.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja