Mikä auto tulee oikeasti edullisimmaksi? Älä sivuuta näitä viittä tärkeää tekijää

Epäilyttääkö käytetyn auton kunto? Myyjän rehellisyyden voi punnita ehdottamalla temppua, josta"valitettavan harva"tietää 3:59
Epäilyttääkö käytetyn auton kunto? Myyjän rehellisyyden voi punnita ehdottamalla temppua, josta "valitettavan harva" tietää – katso tästä MTV Uutiset Liven vinkit.

Inflaatio kiihtyy, polttoaineet kallistuvat, eikä sähkökään ole halpenemassa ihan hetkeen. Moni auton hankintaa pohtiva joutuukin miettimään nyt tavallistakin tarkemmin, mikä on itselle se kokonaisedullisin vaihtoehto. Vaihtoautoketju antaa tiedotteessaan viisi vinkkiä, jotka on syytä pitää mielessä autoa ostaessa.

Auton vaihtaminen taloudellisesti tiukkoina aikoina voi olla haasteellista – etenkin, jos auton ja sen käytön kokonaiskustannuksia ei ole aiemmin joutunut pohtimaan erityisen tarkasti.

– On selvää, että auton ostaminen voi näinä aikoina tuntua pelottavalta. Siksi hyvä neuvo on pysähtyä ennen päätöksen tekemistä miettimään omia ostokriteerejä ja jopa laittaa niitä tärkeysjärjestykseen, Kamux Suomen maajohtaja Jani Koivu kertoo yhtiön tiedotteessa.

Kokonaiskustannuksiltaan edullisimman auton löytämiseksi on tärkeintä lähteä liikkeelle omista tarpeista. Koivu kehottaa pitämään itselleen tärkeät kriteerit mielessä koko etsintäprosessin ajan.

Huomioi nämä viisi asiaa, kun etsit kokonaisedullisinta autoa

1. Arvon aleneminen

Harvalla meistä on varaa autoon, jonka arvo tulee lähivuosina nousemaan, mutta yleinen nyrkkisääntö on, että käytetyn auton arvo laskee vähemmän kuin uuden.

Yleisesti ottaen auton arvo myös laskee sitä kovemmin mitä kalliimmasta autosta on kyse, ja uuden auton ensikilometrit ovat kaikkein kalleimmat auton arvoa ajatellen.

2. Kulutus

Nyt, kun bensa, diesel ja sähkö maksavat paljon, joutuu autoilija maksamaan liikkumisestaan joka tapauksessa enemmän kuin aiemmin. Auton kulutukseen voi vaikuttaa paitsi ajotavalla myös valitsemalla pienemmän ja kevyemmän auton. Omiin tarpeisiin turhan suuresta autosta ei ole käytännössä mitään hyötyä.

3. Huoltokulut

Mitä vanhemmasta autosta on kyse, sitä kalliimmaksi sen huoltaminen yleensä tulee. Huoltokustannuksia arvioidessa kannattaa perehtyä myös merkki- ja käyttövoimakohtaisiin eroihin. Esimerkiksi sähköauton huoltokustannukset ovat pääsääntöisesti polttomoottoriautoa pienemmät, koska kuluvia osia on vähemmän.

4. Verot

Ajoneuvoveron määrään vaikuttavat niin hiilidioksidipäästöt, käyttövoima kuin käyttöönottovuosikin. Valintansa tarkasti tekevä voi säästää vuodessa satoja euroja pelkästään autonsa veroissa. 

5. Vakuutukset

Liikennevakuutus on Suomessa pakollinen, mutta usein autolle kannattaa hankkia lisäturvaa ottamalla lisäksi vapaaehtoinen autovakuutus eli niin sanottu kaskovakuutus. On kuitenkin tärkeä tarkistaa, että vakuutus kattaa tarpeesi ja sopii kukkarollesi.

Vakuutusten hinnan lisäksi kannattaakin vertailla myös niiden sisältöä, ja muistaa, että vakuutuksen hintaan vaikuttavat itse auton lisäksi myös esimerkiksi ikäsi ja asuinpaikkasi.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Käytettyä autoa ostamassa? Tässä vinkit autokaupoille 2:21
Millaisiin asioihin tulee kiinnittää huomiota käytettyä autoa ostaessa? Tässä vaihtoautoketju Kamuxin vinkit sudenkuoppien välttämiseen.

Kulutus mahtuu vain joka kolmannella kolmen tärkeimmän ostokriteerin joukkoon

Markkinapaikka Torin teettämässä runsaan tuhannen vastaajan kyselyssä kävi ilmi, että autoaan viime vuonna vaihtaneista suomalaisista 66 prosenttia ei laskenut kulutusta auton kolmen tärkeimmän ominaisuuden joukkoon. Tilannetta ei muuttanut se, oliko kyseessä käytetty vai uusi auto.

Tori Autojen liiketoimintajohtaja Jenni Tuomisto kertoi tiedotteessa aiemmin tänä vuonna, että mukaan kulutuksen huomioiminen autovalinnassa olisi helppo keino vaikuttaa autoilun kustannuksiin.

– Se, että melko harva kiinnittää autossa suuremmin huomiota kulutukseen, voi olla osasyy siihenkin, että polttoaineen hinnannousu nostattaa niin voimakkaita tunteita. Jos ei ole totuttu tarpeeseen huomioida asiaa. Ja nyt yhtäkkiä tarvetta onkin, Tuomisto totesi tiedotteessa.

Lähteet: Kamux, Tori

Lue myös:

    Uusimmat