Mika Aaltolan tuore arvio: "Talvesta tulee Venäjälle kova, krapula kasvaa kevään kynnyksellä"

MTV Uutiset Ukrainassa: Odessan viljasatama ammottaa tyhjyyttään –"Ongelma on, että ei ole mitään vihreää käytävää, on vain punainen käytävä" 1:33
MTV Uutiset Ukrainassa: Odessan viljasatama ammottaa tyhjyyttään – "Ongelma on, että ei ole mitään vihreää käytävää, on vain punainen käytävä"

Venäjän sotilaallinen, poliittinen ja taloudellinen kantokyky tulee jossain vaiheessa vastaan ja myös Venäjän diplomaattinen käsi on heikompi kuin moni oletti, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Hän huomauttaa, että Venäjän sota Ukrainassa on sujunut vetäytymisen merkeissä monta kuukautta, eikä selkeää käännettä ole näkyvissä.

– Monella rintamalla Venäjä on ajanut itsensä heikoille, Aaltola arvioi Twitterissä.

– Venäjän sotilaallinen, poliittinen ja taloudellinen kantokyky tulee jossakin kohtaa vastaan.

Aaltolan mukaan tilannetta kuvastaa se, ettei presidentti Vladimir Putin edes tohtinut lähteä G20-maiden huipputapaamiseen ja ulkoministeri Sergei Lavrovkin joutui sairaalaan.

G20 maat kokoontuvat Balille ja uutistoimistot ovat kertoneet Lavrovin joutuneen sydänongelmien takia sairaalaan heti saavuttuaan. Venäjä on kiistänyt tiedon.

Putin perui tulonsa viime viikolla, ja Lavrov edustaa kokouksessa Venäjää.

Venäjästä tuli ”kovin epämieluisa” myös Kiinalle

Kiina hakee nyt Aaltolan mukaan välien paikkaamista Yhdysvaltojen ja lännen kanssa.

– Ydinaseuhittelu on tehnyt Venäjästä kovin epämieluisan myös Kiinalle, Aaltola toteaa.

– Venäjä oli sodassaan kovin etukenoinen ja tarpeettoman raju. Monin paikoin lännen ulkopuolella sodan seurauksia kammoksutaan.

Sodasta on tulossa Venäjälle suuri painolasti ja sen mahdolliset edut tässä vaiheessa ovat kovin rajalliset, Aaltola huomauttaa.

Mutta onko Venäjä yliväsynyt ja ylivenynyt? Olisiko tilanne kypsä vetäytymisneuvotteluille?

– Saattaa vielä olla, että Venäjä uppiniskaisesti näkee neuvottelupöydän tapana saavuttaa, mitä asein ei kyetä saavuttamaan. Venäjä toivoo vielä lännen taipuvan talven kylmyyteen ja painostavan Ukrainaa antamaan periksi. Tästä ei ole mitään merkkejä, Aaltola arvioi.

Aaltola korostaa jälleen lännen tuen merkitystä Ukrainalle.

– Talvesta tulee Venäjälle kova. Krapula kasvaa kevään kynnyksellä. Venäjän vetäytyminen minimaalisiin tavoitteisiin on kuitenkin ennemmin tai myöhemmin edessä tätä menoa. Prosessin jouduttaminen on kaikkien etu, myös Venäjän. Apua siis Ukrainaan.

Lue myös:

    Uusimmat