Mika Aaltola: Sota näyttäytyy kansanmurhaisena tunarointina, Venäjän häviö varteenotettava vaihtoehto – viisumiasiassa turvahuolten vähättely "ruususen unta"

Ukraina kertoo vallanneensa lisää alueita takaisin – sotahistorioitsija kertoo, mikä merkitys tällä on 7:01
Ukraina kertoo vallanneensa lisää alueita takaisin – sotahistorioitsija kertoo, mikä merkitys tällä on.

Ulkopoliittisen instuutin johtaja Mika Aaltola kertoo pitävänsä varteenotettavana vaihtoehtona, että Venäjä häviää sodan.

– Hävitessään se saisi rajalleen konventionaalisessa mielessä länteen sitoutuneen vertaisvastustajan, Ukrainan. Samalla Venäjän ahdinkoa syventäisi tilanteen muutos Itämerellä, Aaltola kirjoittaa ketjussaan Twitterissä.

Aaltolan mukaan Venäjän sota näyttäytyy nyt "kansanmurhaisena tunarointina".

– Venäjän mahti näyttää vähäiseltä. Saattaa siis olla aika päättäväisesti ja ilman pelkoa paljastaa bluffi, viedä asia päätepisteeseensä, Putinin Venäjän eristämiseen, hän jatkaa.

Aaltolan mukaan Venäjän olisi pitänyt muistaa, että aloittaessaan sodan, se asettaa oman statuksensa suurvaltana likoon.

– Venäjä ei olisi suurvalta muuta kuin sotkemismielessä. Siltä puuttuu suurvallan vastuu, vaikka se vetoaa oikeuksiinsa. Olisi tähdellistä, ettei Suomessa ohiteta tätä strategista hetkeä. Keskeistä on ymmärtää Venäjän patoamisen tärkeys ja lopettaa mahdin yliampuva kunnioitus.

Aaltolan mukaan Venäjän oma holtittomuus tekee lännestä vahvan eikä Eurooppakaan olisi enää riippuvainen Venäjän energiasta.

Tiukka viisumilinjaus

Aaltola ottaa tiukasti kantaa myös siihen, että Suomi on Baltian maiden ja Puolan päätöksen jälkeen ainoa maa, jonka kautta venäläiset voivat poistua maastaan turistiviisumin avulla.

– On historiatonta väittää, ettei turistiviisumi olisi turvallisuusasia. Venäjä käyttänyt viisumietuoikeutta salamurhien/sabotaasien järjestämiseen Euroopassa. Turvallisuushuolien vähättely ruususen unta tilanteessa, jossa Venäjä sotii omasta mielestään myös länttä vastaan.

Aaltolan mukaan Suomi ei voi olla naiivi myöskään venäläisomisteisten eurooppalaisten yritysten suhteen.

– Bulvaanit olisi syytä hoksata ajoissa ja tehdä asialla jotain ennenkuin riskit toteutuvat.

Aaltola myöntää, ettei tällaisen muutoksen johtaminen ole pieneltä maalta helppoa. Mukaan tarvitaan isot länsivallat.

– Heikentyvän Venäjän tulevaisuutta vaikea ennakoida. Mutta se ei liene meidän tehtävämme. Ennenkaikkea Suomi pitää pitää suojassa.

Katso myös nämä videot: 

Ukraina hyökkää Harkovassa ja Hersonissa – tämä on sodan tilanne nyt 0:45
Asiantuntija kertasi perjantaina, millainen tilanne Ukrainassa tuolloin oli – katso video!

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo, miksi Suomi on ollut niin vaitonainen Ukrainalle antamastaan aseavusta 1:02
Suomi on ollut niin vaitonainen Ukrainalle antamastaan aseavusta – puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoo, miksi

Katso videolta, miten Ukraina on parissa päivässä tehnyt läpimurron Harkovan alueella. 0:20
Katso videolta, miten Ukraina teki parissa päivässä läpimurron Harkovan alueella

Lue myös:

    Uusimmat