Miika Juntuselle vaaditaan vankeusrangaistusta ja sakkoja – syytetään satojentuhansien eurojen pimittämisestä

Kihlakunnansyyttäjä syyttää jalkapallotoimija Miika Juntusta yli 300 000 euron kirjanpitorikoksista. Syyttäjä vaatii Juntuselle vuoden ehdollista vankeutta ja sakkoja.

Syytteet luettiin torstaiaamuna Oulun käräjäoikeudessa.

Asianomistajana tapauksessa on Verohallinto. Haastehakemuksen mukaan Oulun Palloseuran managerina toiminutta Juntusta syytetään törkeästä kirjanpitorikoksesta. Syksyllä Juntusta epäiltiin myös törkeästä veropetoksesta, mutta tuoreessa haastehakemuksessa veropetos-syytettä ei enää ole.

Haastehakemuksen mukaan Juntunen on hoitanut Markkinointi Miika Juntunen Oy -yhtiönsä kautta Oulun Palloseura -jalkapallo ry:n nimissä markkinointityötä. Juntunen on myös hoitanut seuran sponsori- ja pelaajaneuvotteluita.

Haasteen mukaan yhtiö on sopinut palloseuran kanssa provisiopalkkioiden laskuttamisesta.

– Juntunen on laiminlyönyt kirjata sanottuja provisiopalkkioita eli yhtiön myyntituottoja yhtiön kirjanpitoon ja tilinpäätökseen tilikaudelta 1.1.-31.12.2012 yhteensä 154 128,91 euroa. Myyntilaskut ovat olleet olemassa, mutta kirjaamatta yhtiön kirjanpitoon, haastehakemuksessa todetaan.

– Juntunen on niinikään laiminlyönyt kirjata sanottuja provisiopalkkioita eli yhtiön myyntituottoja yhtiön kirjanpitoon ja tilinpäätökseen tilikaudelta 1.1.-31.12.2013 yhteensä 164 913,70 euroa. Juntunen ei tältä tilikaudelta ole edes laatinut myyntilaskuja, hakemus jatkuu.

Juntusta epäillään näin ollen jättäneen kirjaamatta lähes 320 000 euron edestä palkkioita. Juntusen kerrotaan ilmoittaneen molemmilta vuosilta yhtiönsä tehneen kymmeniä tuhansia tappiota, vaikka haastehakemuksen mukaan yhtiö on tehnyt päinvastoin voittoja kymmenien tuhansien edestä.

Juntunen on menettelyllään välttänyt tuloveroa vuosien 2012 ja 2013 osalta yli 31 000 euroa ja myös arvonlisäveroa reilut 31 000 euroa.

– Juntunen on tuomittava vähintään yhden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja oheissakkoon, kihlakunnansyyttäjä Sari Anttonen vaatii.

Kaleva-lehden mukaan Juntunen kiisti tänään käräjäoikeudessa syytteet ja vaatii niiden hylkäämistä.

Aiemminkin käräjillä

54-vuotias Miika Juntunen debytoi Suomen korkeimmalla sarjatasolla pelaajana jo 15-vuotiaana Oulun Palloseurassa. Pitkän peliuransa jälkeen hän oli 2000-luvun alussa perustamassa AC Oulua.

Juntunen on ollut vuosien saatossa useissa riita-tilanteissa. Vuonna 2015 Oulun käräjäoikeus tuomitsi Oulun Palloseura-jalkapallo ry:n ja Oulun Palloseuran entisen valmentajan Jeferson Piresin välisen riidan Piresin hyväksi.

Riita johtui helmikuun 2014 tapahtumista, kun Piresin ja Juntusen välit tulehtuivat ja Pires sai potkut.

Vuonna 2006 Juntunen haki yrityksellään AC Oulua konkurssiin kuuden muun yrityksen kanssa. Juntunen sai lopulta Oulun käräjäoikeuden päätöksellä lähes 60 000 euron saatavat vuosien 2005 ja 2006 palkkioista.

Lue myös:

    Uusimmat