Mainos

Migri tarkentaa karkotuskohua: "Media ei ole antanut kokonaiskuvaa asiasta"

2:10

Irakilaisperheen karkotuspäätös on herättänyt valtavaa keskustelua mediassa. Maahanmuuttovirasto päätti selventää päätöstä julkaisemalla asiasta tiedotteen.

Helsingin Sanomat uutisoi irakilaisperheestä, jonka äitiä ja kolmevuotiasta lasta uhkaa karkotus maasta. HS:n tietojen mukaan perheen oleskeluluvan omaava isä isä ja kolmekuukautinen vauva saisivat jäädä maahan.

Maahanmuuttovirasto päätti tiedottaa asiasta ja lähetti tarkentavan tiedotteen kohua herättäneestä pääätöksestään. 

Maahanmuuttoviraston oikeus- ja maatietopalveluyksikön johtajan Hanna Helinkon mukaan virasto päätti tiedottaa asiasta, koska median luoma kuva asiasta on ollut heidän mielestään yksipuolinen.

Lakia on noudatettu

Maahanmuuttovirasto painottaa tiedotteessaan nykylain noudattamista. Jos perhe on ollut olemassa jo silloin, kun yksi perheenjäsenistä tulee Suomeen, on kyseessä ulkomaalaislain tarkoittama vanha perhe. Tällaisia perheitä ei koske toimeentuloedellytys.

Migrin mukaan tapauksessa, jos turvapaikan Suomesta saanut henkilö on matkustanut kotimaahansa, avioitunut ja perustanut perheen siellä, on kyseessä ulkomaalaislain tarkoittama uusi perhe.

Uusia perheitä on vuodesta 2010 lähtien koskenut toimeentuloedellytys oleskelulupaa haettaessa. Kahden lapsen ja kahden aikuisen perheen taloudessa edellytys on 2 600 euroa kuukaudessa.

"Laajemmin tietoa"

Sosiaalinen media räjähti HS:n uutisen jälkeen. Suivaantuneet kansalaiset perustivat verkkoadressin maastapoistamispäätöksen perumiseksi, ja sitä oli käyty allekirjoittamassa jo kymmeniä tuhansia kertoja maanantaihin mennessä.

Myös useat poliitikot ovat ottaneet kantaa tapaukseen mediassa esitettyjen tietojen pohjalta.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) on pyytänyt Maahanmuuttovirastolta selvitystä asiasta. Maahanmuuttoviraston mukaan selvitys tehdään vielä maanantain aikana.

Onko uutisoinnissa ollut virheitä?

– Uutisoinnista ei saa kokonaiskuvaa tapauksesta. Halusimme selventää kokonaiskuvaa, mihin päätöksenteko perustuu. Tämä ei ole vain Maahanmuuttoviraston päätöksen varassa, vaan tässä on asioita, jotka on ratkaistu muutoksenhaussa, Helinko kuvailee MTV Uutisille.

Onko mediassa  siis liikkunut täysin väärää tietoa?

– Esimerkiksi mediasta on saanut sellaisen kuvan, että Maahanmuuttovirasto erottaisi pienen vauvan äidistään. Siitähän ei ole kyse. Jos äiti käännytetään, niin noin pieni lapsi menee äidin mukana. 

– Myös sana karkotus on ollut harhaanjohtavaa. Kyseessä on käännyttäminen, jos henkilöllä ei ole ollut aiempaa oleskelulupaa, Helinko lisää.

Miksi Maahanmuuttovirasto tiedottaa yksittäistapauksen vuoksi?

– Halusimme antaa asiassa laajemmin tietoa, mistä tällaisessa tilanteessa seikat vaikuttaa, kun tehdään ratkaisuja perheen oleskelulupa-asioissa.

Helinko lisää että perheen äiti voi hakea uudestaan oleskelulupaa ulkomailta käsin.

– Oleskelulupaa voi hakea ulkomailta käsin uudestaan ja esittää uutta selvitystä asiasta,  jos toimeentulotaso paranee ja saa töitä, hän sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.