Migri kommentoi Irakissa kuolleen turvapaikanhakijan tapausta: "Inhimillisesti äärimmäisen valitettavaa"

Yle kertoi tänään Suomesta turvapaikkaa hakeneesta irakilaismiehestä, joka ammuttiin Irakissa pian sen jälkeen, kun hän oli palannut kielteisten päätösten jälkeen Suomesta kotimaahansa. Maahanmuuttovirasto eli Migri pitää tapausta "inhimillisesti äärimmäisen valitettavana".

Virasto korostaa olevansa tapauksen suhteen mediatietojen varassa, sillä sen toimivalta rajoittuu Suomen rajojen sisään. Virasto ei myöskään kommentoi yksittäistä tapausta, koska turvapaikkapäätökseen liittyvät tiedot ovat salassa pidettäviä.

Se muistuttaa, että päätöksenteossa tutkitaan ne uhat ja vaarat, jotka viranomaisilla on ollut tiedossa päätöksentekohetkellä.

– Emme voi tietää, onko näillä tuoreilla tapahtumilla yhteyttä niihin seikkoihin, joita hakija on ottanut esille turvapaikkatutkinnan yhteydessä, virasto sanoo tiedotteessaan.

Ylen mukaan kuollut mies oli korruptiota ja ihmisoikeuksien toteutumista tutkiva poliisi, joka ei ota lahjuksia. Hänen mukaansa aseelliset ryhmät pitävät häntä vihollisenaan.

Migrin mukaan väkivallan uhka Irakissa on äärimmäisen korkea alueilla, joissa käydään aktiivisia taisteluja.

– Esimerkiksi Bagdadissa väkivallan voimakkuus ei ole sellaisella tasolla, joka olisi todellinen uhka oikeudenloukkauksien kohteeksi joutumisesta kenelle tahansa kaupunkiin palaavalle, virasto sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja