Mainos

Maahanmuuttovirasto vastaa kritiikkiin: Kielteisiä päätöksiä ei tehdä tarkoitushakoisesti

Maahanmuuttovirasto kieltää tiedotteessaan, että se tekisi tarkoitushakuisesti kielteisiä päätöksiä turvapaikanhakijoille. Viraston mukaan sen päätöksenteon pohjana on selvittää ja myöntää kansainvälistä suojelua niille, jotka sitä tarvitsevat.

Viikonloppuna on käyty keskustelua myönnettyjen turvapaikkapäätösten laadusta ja oikeellisuudesta. Maahanmuuttoviraston mukaan kielteiset päätökset ovat lisääntyneet, koska virastossa on kiinnitetty entistä tarkempaa huomiota hakijoiden kertomusten uskottavuuteen, sisäisen paon mahdollisuuteen ja kansainvälisen suojelun poissuljentaan rikollisilta. 

2:10

Viraston huomauttaa, että myös tuomioistuimista on tullut Irak- ja Somalia-linjauksia tukevia päätöksiä. Sen mukaan tänä vuonna viraston turvapaikkapäätöksistä vain alle kaksi prosenttia on kumoutunut hallinto-oikeuksissa laintulkinta- tai menettelytapavirheen vuoksi.

Hakijaprofiili muuttunut

Maahanmuuttovirasto kertoo myös havainnensa, että turvapaikanhakijamäärän kasvettua myös hakijaprofiili on muuttunut. Sen mukaan yhä useammalla ei ole ollut perusteita kansainväliseen suojeluun. 

Virasto kertoo, että suuri osa kesällä kielteisen päätöksen saaneista irakilaisista on kotoisin Bagdadista, samoin kuin hakemuksensa itse peruuttaneista ja vapaaehtoisesti kotiin palanneista.

1:48

Migristä muistetaan, että tehty maalinjaus on oikeudellinen arvio, ja että, linjaukseen ei voi vaikuttaa poliittisesti.

- Maahanmuuttoviraston maalinjaus on oikeudellinen arvio siitä, voidaanko turvapaikanhakijoita, joilla ei ole yksilöllisiä perusteita, palauttaa kotiseuduilleen. Maalinjauksessa otetaan kantaa siihen, onko lähtömaissa toissijaisen suojelun alueita, joille ketään ei voida palauttaa, tiedotteessa sanotaan. 

Maahanmuuttovirasto  sanoo tekevänsä oikeudelliset arviot eli maalinjaukset itsenäisesti, ajantasaisen lähtömaatiedon perusteella ja huomioiden tuomioistuinten päätökset – mukaan luettuna Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ja EU-tuomioistuimen tekemät päätökset.

Avointa keskustelua

Maahanmuuttoviraston tiedotteessa kerrotaan viraston olevan valmiina avoimeen vuorovaikutukseen.  

– Otamme myös vakavasti signaalin siitä, että sisäinen keskustelukulttuurimme ei selvästi ole vielä riittävän avoin. Tähän asiaan tartutaan heti. Ensi töiksemme haluamme kartoittaa koko henkilöstön tuntoja Helsingin Sanomien Sunnuntai-jutusta ja sen taustalla piilevistä asioista, ylijohtaja Jaana Vuorio sanoo teidotteessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.