Mainos

Miettinen: Puheluja ei salakuunneltu

Turvallisuusjohtajana Sonerassa työskennelleen Juha E. Miettisen mukaan Sonerassa ei harrastettu puheluiden salakuuntelua.

Puhelinten salakuuntelun mahdollisuus herätti keskustelua Soneran teleurkintaoikeudenkäynnissä Helsingin käräjäoikeudessa tänään. Kihlakunnansyyttäjä Markku Pohjanoksa pommitti syytettyjä kysymyksillä siitä, selvitettiinkö Sonerassa tavalla tai toisella puheluiden ja viestien sisältöä laittomien teletunnistetietojen hankkimisen ohella.

Soneralaiset ovat perustelleet teletunnistetietojen setvimistä muun muassa sanomalla, että niitä olisi käytetty yrityssalaisuuksien vuotoepäilyjen tutkintaan. Pohjanoksa ihmetteli, miten tietovuotoja olisi pystytty paljastamaan tuntematta puheluiden tai viestien sisältöä.

-Ei kai vuotoa voi selvittää ilman tietoa viestin sisällöstä? Vai voiko pelkkä yhteydenpito johonkin tahoon olla merkki tietovuodosta? syyttäjä hiillosti.

Turvallisuusjohtajana työskennellyt Juha E. Miettinen myönsi, ettei teletunnistetiedoista ollut juurikaan hyötyä tietovuotojen ratkaisemisessa. Hän sanoi kuitenkin uskovansa, että viestinnän sisältöjen tutkimiseen ei ollut mahdollisuuksia.

-Salakuuntelua ei Sonerassa käsittääkseni tehty.

Selkeämmin salakuuntelun tyrmäsi tiistain toinen syytetty, Soneran entinen turvallisuuspäällikkö Alpo Manninen.

-Se on palturia!

Sisällön selvittäminen ei ole matkaviestinnässä edes mahdollista. Puhelinten kuuntelua on aiemmin oikeudessa vain sivuttu. Suoraan asiasta puhui viime viikolla käräjillä esiintynyt kiistelty todistaja Timo-Pekka Sile'n. Hän kertoi Soneran käytäväkeskusteluista, joissa työntekijät kertoivat pelkäävänsä että heidän puhelimiaan kuunnellaan ja sähköpostejaan luetaan.

Insinöörin logiikka käytössä

Miettinen ja Manninen vastasivat tiistaina käräjillä kahteen syytteeseen. Molemmissa oli kyse teletunnistetietojen hankinnasta tietovuotoepäilyn vuoksi. Toisessa tapauksessa Sonerasta lähteneen päällikön sähköpostiliikenne haluttiin tarkistaa, koska miehellä oli ennen työpaikan vaihtoa ollut mahdollisuus päästä käsiksi Soneran salaisiin tietoihin. Syyttäjä oli urkintaperusteista pöyristynyt.

-Kaikilla on mahdollisuus tehdä laittomuuksia. Se ei kelpaa syyksi teletunnistetietojen tutkimiseen, Pohjanoksa jyrähti. Manninen puolusteli toimintaansa jo aiemmin Sonera-käräjillä tutuksi tulleilla seikoilla: Hän noudatti ylemmältä taholta tullutta käskyä. Lisäksi hän kuvitteli, että kyse on mahdollisesta teknisestä väärinkäytöstä, jonka tutkimiseksi teletunnistetiedot sai hänen mielestään hankkia.

-Näin minä olen insinöörin logiikallani ajatellut, Manninen summasi. Miettinen puolestaan ei muistanut tänään esillä olleista tapauksista juurikaan mitään. Teleurkintaoikeudenkäynti jatkuu huomenna, jolloin kuullaan muutamia todistajia. Viimeiset istuntopäivät ovat ensi viikolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.