Mietitkö, miten lapsen opiskelu järjestyy koulujen ollessa kiinni? Kotikoulua pitäneet vanhemmat jakavat vinkkinsä tilanteeseen

Pian nerokas vinkki: Näin opetat lapselle kellonaikoja 0:27
 Idea kellon opettelemiseen lappujen avulla syntyi, kun Pian lapset eivät osanneet seurata kellon kulkua.

Vanhemmat jakoivat muun muassa Facebookissa vinkkejä lasten kotiopetukseen ja erilaisten aktiviteettien järjestämiseen.

Koronaviruksen levitessä koulut on määrätty suljettaviksi. Tämä voi aiheuttaa vanhemmille päänvaivaa: miten saan lapseni opiskelemaan kotona tai mitä aktiviteetteja järjestän heille?

Useat vanhemmat innostuivat jakamaan vinkkejään muun muassa kotiopetukseen, rutiinien ylläpitämiseen ja aktiviteettien keksimiseen liittyen. Asiasta kertoo muun muassa NBC News.

NBC News jututti kotiopetukseen tottuneita äitejä ja kokosi parhaimmat vinkit muille vanhemmille.

Suunnittele ja aikatauluta päivät etukäteen

Kun perhe joutuu odottamattomasti siirtymään kotiopetukseen, hyvä suunnittelu on avainasemassa.

– Puhu lapsellesi ‘’uudesta normaalista’’ ja kerro heille, että vaikka he ovat kotona, heidän täytyy silti tehdä tehtäviä tietyssä ajassa, sanoo kotiopetuksesta bloggaava kahden lapsen äiti Heather Bowen.

– Lapsesi on tottunut tiettyihin rakenteisiin koulussa. Suosittelen jatkamaan rakenteiden ylläpitoa, niin itsesi kuin lapsesikin takia, Heather neuvoo.

Päivään kannattaa aikatauluttaa opiskelut, ruokailut, askareet ja muut aktiviteetit.

Seitsemän lapsen äiti Maria Chamberlain on opettanut lapsiaan kotona 29 vuotta. Myös hän puhuu aikatauluttamisen puolesta.

– Päättäkää aikataulustanne yhdessä. Antakaa lasten osallistua suunnitteluun, jotta aikataulu toteutuu käytännössä sujuvammin, hän sanoo.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Pyydä apua lapsesi koulusta

Lapsen koulun ja opettajan kanssa kannattaa kommunikoida.

– Suosittelen vahvasti ottamaan yhteyttä paikalliseen kouluun ja kysymään, mitä resursseja kotiopetukseen on käytettävissä: esimerkiksi opetussuunnitelma tai etäopiskelualustat, Heather Bowen sanoo.

Heather kehottaa myös keskustelemaan lapsen opettajan kanssa ja selvittämään, mitä lasten odotetaan tekevän etäopintojen aikana.

Luo lapselle sopiva oppimisympäristö

Jokainen lapsi oppii eri tavalla ja saattaa suoriutua tehtävistä paremmin erilaisissa ympäristöissä.

– Auta lasta luomaan hänelle sopiva työympäristö. Se voi olla esimerkiksi keittiön pöydän ääressä, sängyssä tai sohvalla. Paikkojen vaihtelu voi myös toimia, erityisesti lapsilla jotka ovat tottuneet opiskelemaan eri aineita eri luokkahuoneissa, sanoo Leah Duke, 16 vuotta lapsia kotiopettanut äiti.

Leah vinkkaa myös, että lapsia kannattaa lahjoa opiskelemaan. Lapselle voi luvata esimerkiksi peli- tai leikkiaikaa koulutehtävien tekemisen jälkeen.

Käytä luovuutta

Oppimisen ei tarvitse olla pelkkää kirjoista pänttäämistä. Opetusta voi ujuttaa mukaan myös esimerkiksi arjen askareisiin.

– Ruokaostoksilla nuorille lapsille voi opettaa eri asioiden värejä ja muotoja, kun taas vanhemmat lapset voivat harjoitella yhteenlaskuja ja prosenttilaskuja. Kävelylenkistä voi tulla kasvitieteen tai biologian tunti, vinkkaa lapsiaan kotona opettanut Wendy Moores.

Wendy muistuttaa, että vanhempienkin täytyy tehdä läksynsä kotiopetuksen onnistumiseksi.

– Sinun pitää tehdä läksysi, jotta voit näyttää lapsillesi, miten heidän kuuluu ne tehdä. Lue lastesi tekstikirjat ennen heitä ja suunnittele oppitunnit etukäteen, nainen neuvoo.

Pidä päivän päätteeksi palautekeskustelu

Neljän lapsen äiti ja konkari kotiopettaja Erica Arndt suosittelee päivän päätteeksi pidettävää palautekeskustelua lapsen kanssa.

– Mielestäni 10–15 minuutin mittainen keskustelu päivän päätteeksi auttaa, Erica sanoo.

– Keskustelen lasteni kanssa yksitellen heidän koulutehtävistään ja niihin liittyvistä kysymyksistä. Varmistan, että kaikki työt on siltä päivältä tehty.

Erican mukaan keskustelut helpottavat niin häntä kuin hänen lapsiaankin. Lasten on esimerkiksi helpompi hahmottaa, mitä tänään on saatu aikaan ja mitä huomenna tullaan tekemään.

Ole itsellesi armollinen

Amber Mathison on perustanut erään verkossa toimivan opiskelualustan, joka on tarkoitettu muun muassa kotiopetukseen. Hän muistuttaa, ettei täydellisen päivän toteuttamisesta kannata ottaa turhaa stressiä.

– Sinut on heitetty tilanteeseen, joka on uusi ja jopa hieman pelottava. ‘’Koulupäiväsi’’ ei tule olemaan täydellinen, ja se on ok, nainen lohduttaa.

– Koita vain muistaa, että kaikki yrittävät sopeutua uuteen tilanteeseen. Joitain töyssyjä tulee ilmaantumaan matkan varrella.

Tauon paikka? Tässä vinkkejä muuhun tekemiseen

Lapset eivät opiskele koko päivää, ja monet voivatkin pähkäillä, mitä tekemistä lapselle keksisi. Äidit ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa omia aikataulujaan ja tekemisideoitaan muiden vanhempien avuksi.

Tässä muutama poiminta vanhempien jakamista ideoista. Kyseiset vinkit on jaettu ‘’Mamamia Parents’’ -nimiseen Facebook-ryhmään.

– Etsi Pinterestistä ideoita taiteiluun, askarteluun, tiedekokeiluihin ja kokkailuihin, eräs äiti vinkkaa.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Itselläni rutiinit toimivat parhaiten. Suunnittelen päiviimme ulkona leikkimistä, askartelua, elokuvan katsomista lounaan jälkeen, vapaata leikkimisaikaa ja tanssia tai pukeutumisleikkejä, kirjoittaa yksi vanhempi.

– YouTubessa on hyviä videoita lapsille. Jotkut ovat viihdyttäviä, toiset opettavaisia, Facebookissa neuvotaan.

– Itke. Taaperollani on kultakalan keskittymiskyky ja 14-vuotiaan tytön tunne-elämä. Rakastan häntä, mutta aion toden totta itkeä, summaa yksi kommentoijista.

Lähteet: NBC News, Mamamia

Lue myös:

    Uusimmat