Asiantuntija ottaisi jo 2-vuotiaan mukaan auttamaan kotitöissä – muistuttaa tärkeästä asiasta: "Älä koskaan rankaise..."

Puhelin voi olla varsinainen pöpöpommi 2:03
Jokainen voi myös siivota oman älylaitteensa. Näin puhdistat puhelimesi!

Vanhemmuussivuston asiantuntijan mukaan jo 2-vuotiaan voi ottaa mukaan tämän ikätasolle sopiviin kotitöihin.

Jo pieni lapsi kannattaa ottaa mukaan kotitöihin. Vanhemmuussivusto Parents.comin toimituspäällikkö Julia Dennison uskoo, että lapsi kykenee kotihommiin jo hyvin nuorena.

– Kotityöt ovat lapsille hyvin tärkeitä. On todella tärkeää aloittaa ne lapsen ollessa pieni, koska haluat tehdä niistä rutiinia ja normaalin asian perheessäsi, Dennison kertoi Yahoon haastattelussa.

Ottaisi jo 2-vuotiaan mukaan askareisiin

Dennisonin mukaan jo 2-vuotiaan voi ottaa mukaan kotihommiin. Lapsi voi tässä iässä tehdä pieniä töitä, kuten kerätä lelujaan lattialta ja panna ne pois. Dennison aloittaisi kotitöiden teettämisen heti, kun lapsi kykenee ymmärtämään sanallisia pyyntöjä.

– Opeta lapselle jo nuorena, mitä merkitsee olla perhe ja auttaa toisia, ne ovat hyvin tärkeitä taitoja elämässä, Dennison huomauttaa.

– Niin kauan kuin mukana ei ole vaarallisia kemikaaleja tai teräviä veitsiä, lapsi voi luultavasti olla mukana.

Jaa askareet jäätelötikkujen avulla

Vanhempi lapsi voi esimerkiksi imuroida tai viikata pyykit. Parents.com ehdottaa, että perinteisen siivoamisen lisäksi lapsen voi antaa esimerkiksi kitkeä rikkaruohoja, leikata munia ja tehdä perunamuusia, kastella viherkasvit tai lajitella ruokailuvälineet. Siivoamisesta voi tehdä myös hauskaa: lapset voivat esimerkiksi videoida toisiaan siivoamassa niin, että toinen siivoaa, toinen selostaa. Kuka saa ostoskanava-tyyppisesti aikaan parhaan pesutuloksen?

Kotityöt voi jakaa myös esimerkiksi kirjoittamalla ne jäätelötikkuihin ja antamalla lasten sitten valita tikut, joiden tehtävän he haluavat sorittaa. 

"Älä koskaan rankaise lapsia antamalla heille tehtäväksi kotitöitä"

Lapselle tulee antaa hänelle sopivia tehtäviä, joista hän myös voi suoriutua. Jokaiselle voi antaa oman vastuualueen, kuten roskien viemisen ja lajittelun. Koska lapsi viettää paljon aikaansa kuunnellen neuvoja siitä, miten hänen pitäisi toimia, kotityöt ovat oiva tapa antaa lapselle hieman itsenäisyyttä ja kykyä osoittaa omia taitoja.

– Älä koskaan rankaise lapsia antamalla heille tehtäväksi kotitöitä, Dennison muistuttaa.

Kotihommien tulisi olla normaali osa kaikkien arkea, ei rangaistus. Rahaa kotitöistä voi Dennisonin mielestä sen sijaan maksaa.

– Elämme maailmassa, jossa saamme palkintoja asioista, joten jos haluat antaa lapsille ahaa kotitöistä, ei siinä ole mitään väärää.

Lue myös:

    Uusimmat