Mieti kahdesti, kenen kanssa avioidut – kumppanisi vaikuttaa menestymiseesi työelämässä

Kannattaa miettiä kahdesti, kenen kanssa purjehdit avioliiton onnelliseen satamaan. Kumppanillasi näet on tärkeä rooli elämässäsi – niin myös sen suhteen, miten hyvin menestyt työurallasi. On kuitenkin olemassa ohjenuora, jota noudattamalla autat kumppaniasi menestymään työssään, kertoo CNBC.

Carnegie Mellon -yliopiston tutkijoiden julkaiseman tutkimuksen mukaan kumppaneilla, jotka tukevat toinen toisiaan, on mitä todennäköisimmin paremmat mahdollisuudet menestyä työelämässä.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 163 avioparia. Psykologien mukaan toistaan tukevat pariskunnat ottivat todennäköisimmin vastaan mieluisia haasteita työelämässä. He, jotka tarttuivat haasteisiin, kokivat onnellisuutta sekä henkistä kasvua ja hyvinvointia vain muutamia kuukausia myöhemmin.

– Tutkimustulokset tukevat ajatusta siitä, että ihmisten tekemillä päätöksillä elämän merkityksellisissä käännekohdissa, kuten työuran tavoittelussa, on suuri merkitys pitkän aikavälin hyvinvoinnin kannalta, tutkimusjohtaja ja psykologian professori Brooke Feeney Carnegie Mellonin yliopistosta kertoo tiedotteessa.

Monen menestystarinan taustalla on nainen

Monen menestyneen pariskunnan menestystarina tukee saatuja tutkimustuloksia. Esimerkiksi yksi maailman menestyneimmistä sijoittajista, Warren Buffett, kuvailee avioliiton olevan äärimmäistä kumppanuutta, joka tukee menestymistä elämässä. Hänen vaimonsa on ollut avainhenkilö hänen urallaan sijoittajana.

Menestyneet pariskunnat ovat keskustelleet myös julkisesti siitä, kuinka merkittävässä roolissa vaimon tuki on ollut heidän työuran kehityskaaren kannalta.

Facebookin perustaja Mark Zuckerbergin mukaan hänen vaimollaan Priscilla Chanilla on ollut elintärkeä rooli hänen elämässään. Tekniikkaguru kertoo Harvardin aloituspuheessa vuonna 2017 Chanin olevan hänen inspiraationsa lähde ja elämänsä tärkein ihminen.

Myös Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama kertoo menestyneensä vaimonsa ansiosta.

– En olisi tässä ilman Michelleä. Kysyit, mikä pitää minut järjissäni ja tasapainoisena ja miten selviän valtavan paineen alla. Se on tämän nuoren naisen ansiota.

– Hän ei ole vain mahtava Yhdysvaltain ensimmäinen nainen, vaan hän on kallioni, josta ottaa tukea. Olen pystynyt tukeutumaan häneen niin monella tavalla jok’ikinen päivä, Obama kertoi Oprah Winfreyn haastattelussa vuonna 2011.

Miehet menestyneiden naistensa rinnalla

Tilanne on myös toisinpäin – myös mies on tärkeässä roolissa vaimonsa tavoitellessa menestystä työurallaan.

Maailman suosituimpien artistien joukkoon lukeutuva Beyoncé kertooi Oprah Winfreyn haastattelussa vuonna 2013, että hänen aviomiehensä, räppäri ja vaatemoguli Jay-Z, on auttanut ja tukenut laulajatarta hänen urallaan monella eri tasolla.

– Ilman miestäni, en olisi se nainen, joka olen tänä päivänä. Hän on tämän kaiken perusta, Grammy-palkittu laulajatar kehuu miestään.

Kolme tärkeää askelta onnistumiseen

Psykologian professori Brooke Feeneyn mukaan kannustava kumppani saa parhaimmillaan puolisonsa kukoistamaan, kun taas ei-kannustava kumppani voi pahimmillaan estää puolisonsa mahdollisuudet menestyksekkääseen työuraan.

Carnegie Mellon -yliopiston tutkijoiden julkaiseman tutkimuksen mukaan on olemassa kolme keskeistä askelta, joiden avulla puoliso voi kannustaa kumppaniaan menestymään työurallaan.

1. Ilmaise innostuksesi. Kun kumppanisi kertoo uudesta työmahdollisuudesta, ole innostunut ja iloinen hänen kanssaan.

2. Vakuuttele kumppaniasi. Mikäli kumppanisi on lannistunut ja vähättelee itseään, vakuuta hänen olevan hyvä siinä, mitä hän tekee.

3. Keskustele kumppanisi kanssa. Keskustelkaa yhdessä niistä hyödyistä, joita saatte hänen ottaessaan vastaan uuden haasteen tai roolin työelämässä. 

Lähde: CNBC

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja