Miesvaltaisen alan naispäällikön vinkki: Lasikatto rikki osaamisella ja asenteella

Digitaalisten kanavien päällikön Hanna Forsströmin alaisuudessa RAY:llä työskentelee enää yksi nainen. Toinen naisen aiemmin täyttämä paikka on parhaillaan auki.

– Haluaisin voida päättää palkkaanko naisen vai miehen, mutta yksikään nainen ei ole hakenut paikkaa, Forsström päivittelee, ja kannustaa samanna naisia hakemaan rohkeammin työpaikkoja.

Pelialalla edennyt Forsström tietää, millaista on työskennellä miesvaltaisella alalla. Usein palavereissa on parikymmentä ihmistä, joista hän on ainoa nainen. 

– Minua on onneksi aina kohdeltu osaamiseni mukaan, Forsström sanoo.

Viime viikolla esiin noussut Metsä Groupin tapaus muistutti, että näin ei kuitenkaan aina ole.

"Oma tahto vie pitkälle"

Forsström tietää, että monesti perheen ja työn yhdistäminen aiheuttaa haasteita, mutta uskoo, että lasikatto on myös korvien välissä.

– Naiset helposti jakavat sen kunnian työelämän saavutuksista muiden kanssa, kun taas miehet rohkeasti sanovat, että minä tein tämän. 

Hän kannustaa naisia puhumaan rohkeammin osaamisestaan.

– Se on omasta neuvottelutaidosta kiinni ja siitä, miten tuo osaamistaan esille ja arvostaa itse itseään. Jos itse näkee oman arvonsa, niin silloin on myös rohkeutta neuvotella parempi palkka.

Kokeneet neuvovat opiskelijoita

Forsströmin työnantaja on yksi kymmenestä yrityksestä, jotka ovat edistämässä naisten etenemistä työelämässä Dialogi-hankkeessa. 

Yksi työmuoto on mentorointi: työssään edenneet naiset neuvovat ja kannustavat työelämään vasta ponnistavia. Forsströmin tehtävä on mentoroida Aalto-yliopistossa opiskelevaa Niina Gromovia.

IT-alaa opiskeleva Gromov kertoo, että hän on kerran jäänyt vaille työpaikkaa sukupuolensa vuoksi.

– Kaverini sai sen työpaikan. Hän kertoi jälkikäteen, että ei se ollut minusta kiinni, ne eivät vaan halunneet naisia sinne, Gromov kertoo Forsströmille ensitapaamisessa.

Vain joka neljäs johtaja on nainen

"Tänne ei ole tavattu naisia ottaa" -asenne on yhä arkipäivää monelle. Grant Thorntonin vuosittainen Women in Business -tutkimus kertoo, että naisten osuus johtotehtävissä on laskenut Suomessa vuodessa 29 prosentista 25 prosenttiin.

Miesten keskellä päättäväisesti edennyt Forsström kannustaa pitämään päätä pystyssä.

– Ei pidä ajatella lähtökohtaisesti, että en minä tätä osaa enkä tuota. Pitää keskittyä siihen, että minä pystyn tähän. Ei pidä välittää siitä, ettei handlaa ihan kaikkea – ne voi opetella.


Lue myös:

    Uusimmat