Mainos

Miesten välisessä seksissä leviävän maksatulehduksen pelätään leviävän epidemiaksi – rokotus suositeltavaa

Helsingissä on viime kuun aikana sairastunut useita ihmisiä miesten välisessä seksissä A-hepatiittiviruksen aiheuttamaan maksatulehdukseen. Tapaukset on diagnosoitu viime kuun loppupuolelta alkaen. Epidemia on ollut käynnissä Euroopassa vuoden 2016 alusta alkaen.

Ylilääkäri, infektiolääkäri Hannele Kotilainen Helsingin sosiaali- ja terveysviraston epidemiologian yksiköstä kertoo, että A-hepatiittiviruksen aiheuttamaan maksatulehdukseen on sairastunut kaiken kaikkiaan seitsemän henkilöä. Kaikki sairastuneet ovat miehiä ja saaneet tartunnan suojaamattomassa seksissä.

– Poikkeuksellista tässä on se, että tapauksia on tullut lyhyessä ajassa näin monta. Tämä viittaa epidemiaan, minkä takia tästä halutaan nyt tiedottaa, jotta tilanne saadaan hallintaan, Kotilainen sanoo.

Sairastumisia saattaa tulla lisää 

Tartunnat ovat levinneet henkilöstä toiseen suojaamattomassa suu- tai anaaliseksissä. Sairastumisia saattaa ilmaantua vielä lisää tämän kevään aikana viruksen pitkän itämisajan vuoksi. Itämisaika on jopa 50 päivää.

A-hepatiittivirus tarttuu lähikosketuksessa, esimerkiksi suojaamattomassa seksikontaktissa, sairastuneesta henkilöstä toiseen. Ympäristöstä A-hepatiittivirustartunta saadaan ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden tai saastuneen veden välityksellä. 

– Henkilö voi saada A-hepattiittiviruksen, jos ei ole aiemmin sairastanut virusta tai jollei ole rokotusta kyseistä virusta vastaan. 

Kotilainen kehottaakin riskiryhmään kuuluvia nyt rokottautumaan virusta vastaan. Tartunnalta voi välttyä myös käyttämällä miesten välisessä seksissä kondomia sekä noudattamalla hyvää käsihygieniaa.

Ihmiset ovat osanneet hakeutua hoitoon

A-hepatiitin ensioireina ovat ruokahaluttomuus ja pahoinvointi. Lisäksi voi esiintyä kuumeilua, vatsakipua ja väsymystä. Viikon kuluttua ensioireista ilmenee keltaisuutta iholla ja silmissä. A-hepatiitti voi aiheuttaa riskiryhmiin kuuluville sairaalahoitoon johtavan maksatulehduksen. Tauti paranee itsestään, mutta aikuisella toipumiseen voi mennä kuukausia.

– Ihmiset ovat osanneet hakeutua hoitoon, kun ovat havainneet oireet. Tämän takia olemmekin saaneet tietää taudista hyvissä ajoin, joten olemme sen ehkäisyssä hyvässä alussa, Kotilainen sanoo.

Tartuttavan vaiheen aikana virusta erittyy runsaasti ulosteeseen jo viikko ennen ensioireiden ilmenemistä. Keltaisuuden alkaessa tartuttava vaihe jatkuu vielä viikon. A-hepatiittitartunta tapahtuu suojaamattomassa seksikontaktissa tai tartuttavan henkilön käsien välityksellä, mikäli WC-hygienia on puutteellista.

Tartunnan jäljittäminen on Kotilaisen mukaan vaikeaa, sillä hepatiitti A:n ensioireet ilmenevät 15 - 50 vuorokauden sisällä, keskimäärin 28 päivässä. Sairastunut henkilö on tartuttava yhteensä noin kolmen viikon ajan.

– Altistuneiden jäljittämisessä on oma haasteensa.

Kuppa ja tippuri lisääntyneet – vain kondomi suojaa

Miesten välisessä suojaamattomassa seksissä useat sukupuolitaudit kuten kuppa, tippuri ja LGV ovat viimeisten vuosien aikana lisääntyneet. Riskikäyttäytymiseen liittyvässä seksissä on samoilla henkilöllä todettu myös usean sukupuolitaudin yhtäaikaisia tartuntoja.

Merkittävä osa kuppatapauksista ja tippurista todettiin tarttuneen miesten välisessä seksissä. Vuonna 2016 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tippuritapaukset nousivat korkeimpiin lukemiin viimeiseen 22 vuoteen. 

– Tippurin vastustuskyky antibiootteja kohtaan on lisääntynyt. Tippuri voi tämän vuoksi muuttua taudiksi, johon ei ole hoitoa, Kotilainen sanoo. 

Antibiooteille vastustuskykyistä tippuria on jo esiintynyt suojaamattomaan riskikäyttäytymiseen liittyen esim. Britanniassa. Antibiooteille vastustuskykyisten sukupuolitautien leviäminen on todellinen uhka.

Uutena, suojaamattoman miesten välisen seksin, riskinä on raportoitu useille antibiooteille vastustuskykyisen shigella-bakteerin veriripulia aiheuttavan suolistotaudin leviäminen. 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.