Mies yritti tappaa kolme nukkuvaa tuttuaan polttamalla – hovioikeuden mielestä teko ei ollut kokonaisuutena arvostellen törkeä

Helsingin hovioikeus alensi tuomiota, joka oli langetettu nukkuvien tuttaviensa polttamista yrittäneelle miehelle.

Käräjäoikeus oli langettanut 21-vuotiaalle Roope Rasmus Niemimäelle murhan yrityksistä kymmenen vuotta vankeutta, mutta hovioikeus muutti rikokset tapon yrityksiksi ja alensi tuomion seitsemään vuoteen.

Hovioikeus ei pitänyt rikoksia ”kokonaisuutena arvostellen törkeinä”.

Teko tapahtui itäisessä Helsingissä Kallahdessa Kalkkihiekantie 2 -sijaitsevassa kerrostalossa 23. syyskuuta 2018.

Neljä nuorta oli ollut asunnossa, kun siellä syntyi yöllä riitaa. Kaikki olivat humalassa. Niemimäki lähti yöllä klo 02-03 välissä ja palasi sinne 4.30 aikaan bensakanisterin kanssa. Hän sytytti asunnon oven palamaan.

Yksi sisällä olleista heräsi savuun ja ryhtyi sammuttamaan paloa.

Sen jälkeen Niemimäki tunkeutui asuntoon koiransa kanssa usuttaen koiraa muiden kimppuun. Hän iski myös neljäkymmentäsenttisen puukon televisioon. Minuutin tai kahden päästä Niemimäki poistui.

Murhan yrityksistä tapon yrityksiksi

Käräjäoikeus katsoi teot erityisen julmiksi, kun asunnossa nukkuneet eivät antaneet tekoon mitään syytä. Teot olivat käräjäoikeuden mukaan myös kokonaisuutena arvostellen törkeitä.

Murhan yrityksen edellytys on se, että tekoa voidaan pitää kokonaisuutena arvostellen törkeänä. Jos se ei täyty, kyse on tapon yrityksistä.

Hovioikeus oli samaa mieltä teon julmuudesta. Hovioikeuskaan ei nähnyt teossa vakaata harkintaa, vaikka sytyttäjän piti hakea bensiinit. 

– Teko ei ole osoittanut erityistä suunnitelmallisuutta, pitkäaikaista harkintaa tai päättäväisyyttä, vaikka se on edellyttänyt sytytysvälineiden hakemista, hovioikeus perusteli.

– Varsinainen palo on jäänyt suppeaksi ja se on voitu sammuttaa verrattain tavanomaisin keinoin.

Teon julmuudesta huolimatta hovioikeus ei pitänyt tekoa kokonaisuutena arvostellen törkeänä ja päätyi tapon yrityksiin.

Niemimäki tuomittiin myös tulipalon sytyttämisen osalta tuhotyöstä ja muun muassa vahingonteosta, kun hän riehui poliisivankilan säilytyssuojassa kiinniottonsa jälkeen.

Hovioikeus alensi Niemimäen vankeusrangaistuksen kymmenestä vuodesta seitsemään vuoteen. Hänet pidetään vangittuna.

Lue myös:

    Uusimmat