Mies yritti viiltää nukkuvalta puolisolta kurkun ja puukotti kuoliaaksi rappuun – tuomio lieveni

Joensuussa viime vuoden heinäkuussa tapahtunut henkirikos katsottiin hovioikeudessa murhan sijaan tapoksi.

Tapauksessa vuonna 1995 syntynyt mies oli yrittänyt viiltää nukkuvan avopuolisonsa kurkun auki tämän nukkuessa. Kun teko oli epäonnistunut ja uhri lähtenyt pakoon, oli mies puukottanut naista keittiöveitsellä useita kertoja niin, että tämä kuoli talon rappukäytävään.

Oikeus luonnehti uhrin omassa kodissa tapahtunutta hyökkäystä yllätykselliseksi. Uhri kuoli kaulalaskimoa, keuhkoa, palleaa ja maksaa vaurioittaneisiin pistohaavoihin. Kuoleman aiheuttivat kolme pistohaavaa muiden vammojen jäätyä pinnallisiksi.

Mikä tekee henkirikoksesta murhan? 10:37
Mikä tekee henkirikoksesta murhan, Rikospaikka-ohjelmassa kysyttiin.

Oikeus: Teko ei ollut erityisen julma

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tapaan, että teko oli erityisen raaka. Se kuitenkin katsoi, ettei murhan kriteeri erityisestä julmuudesta täyttynyt.

– Hovioikeus katsoo kuitenkin, ettei asiassa esitetyn näytön perusteella voida päätellä Luotsisen tavoitelleen erityisen kovien tuskien aiheuttamista taikka tarkoituksellisesti pitkittäneen tekoaan aiheuttaakseen [naiselle] tuskaa tai kärsimystä. Näin ollen hovioikeus katsoo, toisin kuin käräjäoikeus, että vaikka käsillä oleva henkirikos on ollut sinänsä julma, sitä ei voida pitää murhan tunnusmerkistössä tarkoitetulla erityisen julmalla tavalla tehtynä.

Mies oli ottanut tekoa varten esille keittiöveitsen, sakset ja kuorimaveitsen, mutta hänen ei katsottu vakaasti harkinneen tekoaan.

Mies oli esittänyt tehneensä teon syyntakeettomana. Mies kertoi olleensa tekohetkellä vainoharhainen ja peloissaan, ja katsoi tilojen johtaneen päihteidenkäyttöön. 

Oikeus kuitenkin katsoi, että mies oli saattanut itsensä päihteitä käyttämällä tilaan, jossa hän teki henkirikoksen, eivätkä hänen muut oireenkuvansa olleet sellaisia, että häntä olisi voitu pitää alentuneesti syyntakeisena, syyntakeettomasta puhumattakaan.

Vuonna 1995 syntynyt Richard Ian Nikolas Luotsinen tuomittiin taposta 11 vuoden 7 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Lue myös:

    Uusimmat