20-vuotias mies yritti polttaa kolme nukkuvaa tuttavaansa kerrostaloasuntoon Itä-Helsingissä – syynä kiihtymys riidasta

Helsingin käräjäoikeus langetti 20-vuotiaalle Roope Rasmus Niemimäelle kymmenen vuoden vankeustuomion kolmesta murhan yrityksestä ja muista rikoksista. Niemimäki yritti syyskuussa 2018 polttaa tuttavansa kerrostaloasuntoon.

Teko tapahtui itäisessä Helsingissä Kalkkihiekantie 2 -sijaitsevassa kerrostalossa 23. syyskuuta 2018. 

Oikeuden mukaan Niemimäki oli mennyt tuttujensa asunnolle viidenteen kerrokseen kello 23 aikoihin.

Humalassa ollut mies oli mennyt jossain vaiheessa nukkumaan ja herättyään huomasi kellonsa ja tupakoiden kadonneen. Tästä syntyi riitaa, vaikka 20-vuotias sai kellonsa takaisin.

Asunnossa olleet kuvasivat Niemimäkeä aggressiiviseksi ja kehottivat tätä lähtemään.

Palasi bensan kanssa

20-vuotias palasi asunnolle oikeuden tekemien johtopäätösten mukaan 4.30 aikaan ja sytytti kerrostaloasunnon oven palamaan bensalla.

Yksi sisällä olleista heräsi savuun ja ääniin. Niemimäki tunkeutui asuntoon koiransa kanssa usuttaen koiraa muiden kimppuun. Mies iski myös neljäkymmentäsenttisen puukon television ruutuun. Hän oli sisällä minuutin tai kaksi, jonka jälkeen hän poistui paikalta.

20-vuotias kiisti olleensa sytyttäjä, mutta tekniset todisteet vakuuttivat oikeuden. Niemimäen päällä olleesta hupparista kyettiin näyttämään leimahduspalon kuumuuden aiheuttamia jälkiä.

Miehen asunnossa oli myös bensakanisteri. Asunnossa oli myös Zippo-sytytin, johon sopivaa sytytysnestettä löytyi 20-vuotiaan housuista.

"Erityistä julmuutta"

Oikeuden mukaan teon taustalla oli kiihtymys 20-vuotiaan kellosta ja tupakoista aiheutuneesta riidasta.

Oikeus katsoi teon osoittavan erityistä julmuutta, kun asunnossa nukkumassa olleet asianomistajat eivät antaneet omilla toimillaan siihen mitään syytä.

Teko aiheutti myös vakavaa yleistä vaaraa, koska rapussa on 29 asuntoa.

Niemimäki tuomittiin myös tulipalon sytyttämisen osalta tuhotyöstä. Niemimäki tuomittiin myös muun muassa vahingonteosta, kun hän riehui poliisivankilan säilytyssuojassa kiinniottonsa jälkeen.

Hänet pidettiin vangittuna ja passitettiin suorittamaan vankeusrangaistustaan.

Lue myös:

    Uusimmat