Mies vapautui vankilasta ja tappoi heti samana päivänä – hovioikeus piti tuomion voimassa

Rovaniemen hovioikeus piti voimassa nelikymppiselle miehelle luetun tappotuomion. Mies puuttui kahden tuttunsa tappeluun ja kuristi toisen hengiltä. Mies oli vapautunut vankilasta aiemmin samana päivänä.

Henkirikos tapahtui uhrin kodissa Oulaisissa huhtikuussa 2022, kun uhrin ja toisen miehen välille syttyi riita kostean illanvieton aikana. 

Tuomittu, vuonna 1980 syntynyt Pasi Ensio Tervakangas, puuttui tappeluun ja kuristi uhria takaapäin käsivarrellaan. Kuristaminen kesti joitain kymmeniä sekunteja. Tervakangas tehosti kuristusta toisella kädellään. Uhri kuoli. 

Sanomalehti Kaleva kertoi aiemmin, että Tervakangas oli vasta aiemmin samana päivänä vapautunut vankilasta edellisen vankeusrangaistuksensa tiimoilta. 

Henkirikoksen myötä Oulun käräjäoikeus passitti miehen takaisin vankilaan kahdeksaksi ja puoleksi vuodeksi. Vankeusrangaistus määrättiin ehdottomana. 

Vetosi hätävarjeluun

Mies valitti tuomiostaan Rovaniemen hovioikeuteen, joka ei kuitenkaan tehnyt siihen merkittäviä muutoksia. Se oikaisi tuomioon kirjattua vapaudenmenetysaikaa, mutta piti ratkaisun muuten voimassa. 

Tervakankaan katsottiin syyllistyneen tappoon.

Mies itse kiisti syyllistyneensä rikokseen ja kertoi, ettei hänen tarkoituksenaan ollut tappaa uhria. Hän vetosi hätävarjeluun tai sen liioitteluun.

Hovioikeuden mukaan kyse ei kuitenkaan ollut hätävarjelutilanteesta. Jo aiemmin käräjäoikeus katsoi, että mies olisi voinut lopettaa tappelun muillakin keinoilla, esimerkiksi tarttumalla uhria hartioista tai käsivarsista. Hovioikeus oli samaa mieltä.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tapaan, että miehen täytyi pitää uhrin kuolemaa voimakkaan kuristamisen varsin todennäköisenä seurauksena.

Tuomioon voi yrittää hakea muutosta vielä korkeimmasta oikeudesta, mikäli asiassa myönnetään valituslupa. 

Lue myös:

    Uusimmat