Urheiluhieroja tuomittiin elinkautiseen ex-naisystävänsä murhasta – puheli lempeitä käräjillä, mutta surmasi naisen äärimmäisen kylmästi

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut urheiluhieroja Harri Puhjon elinkautiseen vankeusrangaistukseen entisen naisystävänsä murhasta.

Veitsellä aseistautunut Puhjo hyökkäsi naisen kimppuun tämän kotitalon rappukäytävässä Espoon Haukilahdessa vuoden 2022 helmikuussa. Nainen kuoli kymmeniin veitseniskuihin.

Henkirikosta edelsi vajaan vuoden kestänyt piina, joka sai alkunsa parisuhteen päättymisestä. Puhjo ei hyväksynyt eroa, vaan pommitti naista tekstiviestein sekä seuraili ja tarkkaili tätä. Viesteissään mies puhui muun muassa tappamisesta, naisesta taistelemisesta sekä siitä, ettei hän koskaan luovuttaisi tämän suhteen.

– En luovu sinusta ikinä... Älä viitsi aloittaa sotaa siinä häviät ja minä en välitä mitä tapahtuu, mies kirjoitti naiselle yhdessä viestissään.

Ennen helmikuisena aamuna tapahtunutta verityötä mies vaani naista tämän kotioven ulkopuolella lähes puolitoista tuntia.

Myönsi henkirikoksen, kiisti murhan

Tapauksen oikeudenkäynnissä Puhjo myönsi tappaneensa naisen, mutta kiisti kyse olleen murhasta. Puolustuksen mukaan teko ei ollut suunnitelmallinen.

Puhjo oli tapahtumapäivänä joutumassa vankilaan alaikäiseen kohdistuneesta raiskauksesta.

Puolustuksen mukaan mies oli mennyt tapaamaan entistä naisystäväänsä viimeisenä vapaana päivänään, jotta voisi keskustella tämän kanssa asioista. Puolustuksen mukaan Puhjo menetti tässä tilanteessa jostain syystä malttinsa.

Oikeudenkäynnin lopulla mies kertoi rakastaneensa naista aina ja arveli, että pariskunnan yhteiselämä olisi voinut jatkua vielä seksuaalirikostuomionkin jälkeen.

– Rakastin aina. Murhaa en ole tehnyt, mutta totta kai olen hänet surmannut. Siitä olen todella surullinen. Olen kertonut mielentilassa, miten hyvä suhde meillä oli, mies sanoi oikeudessa viime tammikuussa.

Perhe: Miehen käytös ahdisti toden teolla

Puhjon lempeät puheet olivat selvässä ristiriidassa sen kanssa, että nainen oli hakenut ja saanut miestä vastaan lähestymiskiellon, joka oli tapahtumien aikaan voimassa.

Lisäksi naisen omaiset kertoivat aiemmin oikeudessa, että Puhjon jatkuva häiriköinti oli ahdistanut naista suuresti.

Naisen äidin mukaan Puhjo oli eron jälkeen jopa uhkaillut naista veitsellä ja pitänyt tätä yön yli "vankina" omassa kodissaan. Toisella kertaa mies oli ilmestynyt naisen ikkunan taakse vaanimaan pyytämättä ja yllätyksenä.

Äidin mukaan oli selvää, että tytär oli halunnut lopettaa suhteen viimeistään loppuvuodesta 2020, kun sai tietää Puhjon seksuaalirikossyytteestä.

Tytär oli myös hakenut apua viranomaisilta lähestymiskiellon muodossa. Siitä ei kuitenkaan ollut enää hyötyä, kun mies asettui passiin naisen kotioven taakse. Henkirikos tapahtui aamulla helmikuun 21. päivä viime vuonna.

Julma ja raaka teko

Käräjäoikeus katsoi henkirikoksen murhaksi muun muassa siitä syystä, että teko oli tehty vakaasti harkiten. Puhjo oli tapahtumapäivänä erikseen varustautunut tekoon ja tuonut ex-naisystävänsä asunnolle erilaisia veitsiä, nyrkkiraudan ja vasaran. Mies oli myös laittanut puhelimensa lentotilaan ja matkannut paikalle käteisellä ostamallaan matkalipulla.

Lisäksi käräjäoikeus katsoi, että teko oli tehty erityisen raa'alla ja julmalla tavalla. Tämän puolesta puhui kaiken muun ohella se, että Puhjo oli jatkanut naisen lyömistä veitsellä vielä senkin jälkeen, kun nainen oli yrittänyt paeta ja lopulta maannut maassa puolustuskyvyttömänä.

Henkirikosta pidettiin myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä. Tähän vaikutti muun muassa se, että Puhjo oli vainonnut uhriaan pitkään ennen surmatyötä.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tänään antamalla tuomiolla vuonna 1963 syntynyt Harri Pekka Puhjo tuomittiin murhan lisäksi laittomasta uhkauksesta, vainoamisesta ja lähestymiskiellon rikkomisesta. Kaikki rikosnimikkeet liittyvät ex-naisystävään kohdistuneeseen piinaan, joka alkoi kevättalvella 2021. 

Rangaistuksena on elinkautinen vankeus.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siitä voi yrittää valittaa hovioikeuteen.

Oikeudenkäynnin aikana Puhjo kävi mielentilatutkimuksessa omasta pyynnöstään. Tutkimuksissa mies todettiin syyntakeiseksi, eli hän ymmärsi tekonsa luonteen ja seuraukset.

2:04
MTV Uutiset raportoi oikeudenkäynnin loppuvaiheesta viime kuussa. Katso lähetys yltä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja