Mies unohti iltapäiväseksin jälkeen viettäneensä jo hääpäiväänsä – syy selvisi lääkärissä

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? 6:07
Videolla kerrotaan, millaisista muistioireista pitäisi hakeutua lääkäriin.

Seksi himokkaine ponnistuksineen voi johtaa ohimenevään muistinmenetykseen. Lääkärit raportoivat vertaisarvioidussa Irish Medical Journal -julkaisussa eräästä tapauksesta, jossa romanttinen hetki oli kaikkea muuta kuin ikimuistoinen.

Erityisesti vanhemmilla ihmisillä voi esiintyä muistinmenetyskohtauksia, joille ominaista on kyvyttömyys muodostaa uusia muistikuvia sekä palauttaa mieleen äskettäin tapahtuneita asioita, vaikka pää muuten toimisi normaalisti.

Ohimenevä täydellinen muistinmenetys eli TGA on hyvänlaatuinen ja itsestään vuorokauden sisällä korjautuva kohtaus. Täsmällistä syytä muistin äkilliseen pimenemiseen ei tiedetä. Terveyskirjaston mukaan esimerkiksi stressi yhdistettynä voimakkaaseen ponnistukseen voi altistaa kohtauksille.

Erään irlantilaismiehen tapauksessa muistin vei hieman kiusallisesti hääpäivän jälkeen harrastettu seksi.

TGA toistamiseen seksin jälkeen

Lääkärit raportoivat 66-vuotiaan miehen muistihäiriöiden alkaneen 10 minuuttia iltapäiväseksin jälkeen. Edeltävänä päivänä hän oli viettänyt hääpäiväänsä perheensä kanssa. Lemmenleikkien loputtua puhelintaan vilkaissut mies huolestui, sillä luuli unohtaneensa juhlan.

Aamun ja edellisen päivän tapahtumat olivat kadonneet miehen mielestä, vaikka hänen omaelämänkerrallinen muistinsa oli ennallaan. Mies kysyi vaimoltaan ja tyttäreltään jatkuvasti kuluneen vuorokauden tapahtumista.

Lääkärin arvioitavaksi kiikutetulla miehellä ei havaittu muita neurologisia ongelmia. Hänellä oli ollut samanlainen ohimenevä täydellinen muistinmenetyskohtaus seitsemän vuotta aiemmin – tuolloinkin seksin jälkeen.

TGA voi liittyä aivoverenkiertohäiriöön

Ohimenevä muistinmenetys ei ole tavatonta. Suomessa arviolta noin 10 henkilöä 100 000 ihmistä kohden saa oireen vuosittain.

TGA:n syyksi on epäilty aivoverenkiertohäiriöitä. Usein kohtausta edeltää jokin ponnistus, jossa rintakehän sisälle on muodostunut hetkellisesti kova paine hengityksen pidättelyn vuoksi. Ilmiö voi aiheuttaa aivojen muistirakenteisiin laskimoverentungosta.

Irlantilaismiehen kohonnut verenpaine ja korkea kolesteroli saattavat tämän teorian valossa selittää, miksi sykettä ja verenpainetta nostava seksi johtivat muistinmenetykseen.

Vaikka TGA:ta ei voi pitää ennakko-oireena aivoinfarktista tai muusta sairaudesta, kannattaa sydänterveydestään huolehtia. Jo sairastuneita sydänpotilaita kehotetaan välttämään seksiasentoja, joissa rintakehän päälle tulee painetta.

Videolla kerrotaan, mitkä ovat seksiasennoista vaarallisimpia.

Kolme vaarallisinta seksiasentoa 0:32
KATSO VIDEO: Kolme vaarallisinta seksiasentoa.

Lue myös:

    Uusimmat