Mies tuomittiin 13 vuotta sitten kadonneen Jari Pesosen taposta – kuristi uhrin kuoliaaksi henkilöauton takapenkillä

Miten kadonneita etsitään? 9:43

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi maanantaina nelikymppisen miehen vankeuteen yli kymmenen vuotta sitten kadonneen ilomantsilaismiehen taposta.

27-vuotias Jari Pesonen katosi Joensuusta elokuussa 2005. Poikkeuksellisen jutusta tekee se, ettei hänen ruumistaan ole koskaan löydetty.

Oikeuden mukaan mikään ei ole viitannut siihen, että Pesonen olisi kadonnut omasta tahdostaan. Sen sijaan oikeus katsoi todistajien kertoman perusteella osoitetuksi, että tuomittu kuristi uhrin kuoliaaksi henkilöauton takapenkillä ravintolaillan jälkeen.

Juha Matti Karhapää, 41, tuomittiin yhdeksän ja puolen vuoden vankeuteen. Tapon lisäksi hänet tuomittiin ampuma-aserikoksesta, huumausainerikoksesta, alkoholirikoksesta ja laittomasta uhkauksesta. Nämä teot ajoittuivat enimmäkseen vuosiin 2017–2018.

Poliisipartio pysäytti, muttei huomannut mitään

Pesosen kuolemaan johtaneet tapahtumat saivat oikeuden mukaan alkunsa ravintola Montussa Ilomantsissa elokuun 2005 puolivälissä. Karhapää oli viettämässä iltaa ravintolassa toisen miehen ja naisen kanssa, kun Pesonen tuli paikalle avopuolisonsa kyydillä.

Oikeuden mukaan Pesonen liittyi kolmikon seuraan ja ilmoitti avopuolisolleen tulevansa kotiin Karhapään ja seurueeseen kuuluneen naisen kyydillä. Puolenyön aikoihin seurue lähti ajamaan Ilomantsista kohti Joensuuta. Matkalla Joensuuhun autoa ajanut nainen katsoi takapenkille ja huomasi, että uhrin pää oli Karhapään sylissä ja tämän kasvot olivat siniset.

Nainen kertoi pysäyttäneensä auton ja aikoneensa ajaa poliisilaitokselle, mutta tällöin syytetty uhkasi tappaa naisen.

–  (Nainen) oli pelännyt oman ja (etupenkillä istuneen) miehen hengen puolesta, joten (naisella) ei ollut muuta mahdollisuutta kuin jatkaa matkaa kohti Joensuuta, vaikka Pesosen ruumis oli ollut auton takapenkillä, poliisin esitutkintamateriaalissa sanottiin.

Hetkeä myöhemmin auton pysäytti poliisipartio, joka kuitenkin vain puhallutti naisen ja antoi seurueen jatkaa matkaa. Oikeudessa nainen kertoi, ettei järkytykseltään sekä Karhapään pelon takia sanonut poliisipartiolle mitään takapenkin tapahtumista.

Nainen ja toinen mies auttoivat ruumiin kätkemisessä

Oikeus katsoi osoitetuksi, että myöhemmin samana yönä nainen ajoi Karhapään ja matkalta kyytiin poimitun Karhapään kaverin Ilomantsin Hattuvaarassa sijaitsevan autiotalon luokse, jonka kellariin miehet kätkivät Pesosen ruumiin. Sieltä Karhapää seuraavien päivien aikana siirsi ruumiin johonkin toiseen paikkaan, jonka sijaintia ei ole saatu selvitettyä, tuomiossa todetaan.

Oikeudessa kuultiin todistajina naisen lisäksi miestä, joka kertoi auttaneensa Pesosta ruumiin viemisessä maakellariin sekä toista miestä, joka kertoi olleensa myöhemmin Karhapään mukana, kun tämä todennäköisesti kätki metsään tavaroita, jotka liittyivät Pesosen kuolemaan.

Karhapää on kiistänyt tappaneensa Pesosta. Muiden autossa olleiden epäillyt rikokset ovat jo vanhentuneet.

Oliko kyseessä kosto aiemmasta pahoinpitelystä?

Katoamisilmoituksen Pesosesta teki hänen puolisonsa, kun miestä ei kuulunut baarireissulta kotiin eikä häneen saatu yhteyttä. Karhapää kertoi tuolloin Pesosen läheisille, että Pesonen oli jäänyt kyydistä Joensuussa.

Alkuun tapausta tutkittiin katoamisena ja henkirikoksena. Poliisi sai kaksi eri vihjettä, joiden mukaan Pesonen oli surmattu ja ruumis kätketty. Surmaaminen oli vihjeiden mukaan tehty kostoksi jostakin aiemmasta väkivallanteosta.

Rikosepäilyn tutkinta kuitenkin kuivui kasaan ja katoaminen jäi mysteeriksi. Vasta viime vuonna poliisi sai uusia tietoja, joiden perusteella esitutkinta aloitettiin uudestaan.

Oikeudenkäynnissä teon motiivi jäi hämärän peittoon. Oikeuden mukaan Pesosen lähipiiriin kuulunut mies oli pahoinpidellyt Karhapään lähisukulaisen vain kuukautta ennen Pesosen katoamista. Varmuutta pahoinpitelyn ja tapon yhteydestä ei kuitenkaan saatu, oikeus totesi.

Uutista täydennetty kello 15.03 & 16.14.

Lue myös:

    Uusimmat