Mies suuttui, haki katkaistun haulikon ja pyrki sisälle perheen kotiin – hovioikeus katsoi aikeeksi tappaa

Mies haki riidan jälkeen katkaistun haulikon ja meni perheen ovelle 0:35
Katso videolta, miten mies oli varautunut perheen ovelle tullessaan ja kuinka tilanne eteni.

Hovioikeus on tuominnut Tohmajärvellä riehuneen haulikkomiehen ehdottomaan vankeuteen vakavan väkivaltarikoksen valmistelusta.

Viime vuoden toukokuussa sattuneessa tapauksessa oli kyse siitä, että mies oli tappelunnujakan päätteeksi uhannut tappaa kiistakumppaninsa, hakenut kotoaan katkaistun haulikon vara-ammuksineen ja mennyt riitakumppanin oven taakse hakkaamaan ja potkimaan ovea. Ovea kohdeltiin niin kaltoin, että siitä irtosi kahva.

Asunnossa ollut mies perheineen soitti hätäkeskukseen, ja poliisi tuli noutamaan miehen talteen.

Käräjäoikeus oli tuominnut miehen pahoinpitelystä, laittomasta uhkauksesta, törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja ampuma-aserikoksesta 1 vuoden 8 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Se ei kuitenkaan katsonut tämän aikoneen tappaa uhria, koska hän olisi voinut ovella ampua lukon rikki ja jatkaa tekemään henkirikoksen.

Mies piilotti haulikon poliisin tullessa

Hovioikeus katsoi kuitenkin toisin. Sen mukaan teko jäi tekemättä puhtaasti siksi, että lyhyen oven takana rynkyttämisen aikana poliisi saapui keskeyttämään teon. Hovioikeus arvioi miehen oven takana viettämän ajan huomattavasti käräjäoikeutta lyhyemmäksi.

Vuonna 1982 syntynyt Kari-Markus Koskinen tuomittiin näin ollen käräjäoikeuden tuomiosta poiketen törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Yhdistettynä muihin rikosnimikkeisiin ja aiempaan rikostuomioon Koskinen tuomittiin 2 vuoden 6 kuukauden vankeusrangaistukseen. 

– Koskisella olisi ollut vain 46 sekuntia aikaa tehdä päätös rikoksen valmistelusta luopumisesta, havaita poliisin paikalle tulo, piilottaa ase auton alle ja kävellä poliisin luokse.

– Huomioon ottaen edellä mainittu sekä Koskisen aiempi toiminta ja erittäin kiihtynyt mielentila sekä aseen piilottaminen hovioikeus katsoo, että Koskinen ei ole luopunut rikoksen valmistelusta vapaaehtoisesti, hovioikeus perusteli tuomitessaan miehen törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Teon motiiviksi oli oikeudessa arvioitu vanhat kaunat.

Lue myös:

    Uusimmat