Mies kylvi laajaa kauhua lähipiirissään – piti vanhempiaan vankeina, uhkaili ex-avopuolisoaan kiduttamisella ja tappamisella

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden eteen astelee perjantaina kauhua lähipiirissään kylvänyt mies, jota syytetään kymmenistä eri rikoksista. Miehen epäillään muun muassa pitäneen vanhempia väkisin heidän talossaan, uhkailleen ex-avopuolisoaan kiduttamisella ja tappamisella sekä aiheuttaneen vesivahingon Turun poliisilaitoksella.

Entiseen avopuolisoon kohdistunut rikossarja sai syyttäjän mukaan alkunsa vuoden 2016 keväällä, kun mies saapui naisen asunnolle rahaa kinuten.

Syyttäjän mukaan nainen oli vierailun aikana huomannut lompakostaan kadonneen 50 euroa ja vaatinut rahoja mieheltä takaisin, minkä jälkeen mies oli uhkaillut naista nostamalla veitsen tämän kasvoille.

Syyttäjän mukaan mies palasi asiaan vielä myöhemmin lähettäessään naiselle viestin, jossa hän kertoo, että ”olisi voinut tökätä”.

Uhkaili naista viikoittain

Haastehakemuksen mukaan ex-avopuolison uhkailu jatkui viime tammikuusta maaliskuuhun. Tuona aikana mies uhkaili naista muun muassa hakkaamisella, tappamisella ja kiduttamisella viikoittain.

Viimeisen uhkauksen jälkeen mies haettiin naisen asunnolta poliisin voimin, kun hän ei vapaaehtoisesti suostunut poistumaan paikalta. Kiinniotto tapahtui 10. maaliskuuta.

Päivää myöhemmin mies aiheutti syytteen mukaan vesivahingon Turun pääpoliisiaseman putkatiloissa.

Syytteen mukaan mies tukki putkahuoneensa wc-pöntön vessapaperilla, minkä johdosta vettä tulvi lattialle, käytävälle, keittiöön, taukotiloihin ja putkan käytävällä sijaitsevaan vessaan. Putkareissunsa aikana mies myös hajotti puhelua varten tarkoitetut Bluetooth-kuulokkeet vääntämällä ja wc-pönttöön pudottamalla.

Syyttäjän mukaan mies aiheutti teoillaan tuhansien eurojen vahingot.

Rikkoi lähestymiskieltoa

Jälleen vain muutamaa päivää myöhemmin mies syyllistyi syyttäjän mukaan uuteen rikokseen ottaessaan yhteyttä ex-avopuolisoonsa, jota kohtaan miehelle oli aiempien tapausten johdosta määrätty lähestymiskielto.

Syytteen mukaan mies kävi naisen oven takana kello 5.30 aamulla, potkaisi ovea muutamaa tuntia myöhemmin ja työnsi oven turvalukkoon naulan, joka esti oven avaamisen.

Samaan aikaan lähestymiskiellon rikkomisen kanssa miehen uskotaan varastaneen naisen häkkivarastosta polkupyörän ja viillelleen muun muassa säilytyksessä olleita vaatteita ja laukkuja.

Pyörä palautui omistajalleen, tosin jarruvaijerit rikottuna.

Mies piti vanhempia väkisin talossa ja uhkasi tappaa

Maaliskuun lopulla mies kohdisti vimmansa vanhempiinsa, minkä vuoksi häntä syytetään muun muassa törkeästä vapaudenriistosta.

Syyttäjän mukaan mies saapui vanhempiensa omakotitalolle, yritti tunkeutua rakennuksen kellariin ja lopulta pakotti vanhempansa asunnon olohuoneeseen uhkaamalla lyövänsä isäänsä vasaralla päähän.

Syytteen mukaan mies vaati vanhemmiltaan näiden tietokoneita ja kännyköitä itselleen. Mies myös riuhtoi äitiään kylpytakista, sylki tämän naamalle ja uhkasi tappaa, mikäli vanhemmat kertoisivat tapahtuneesta poliisille.

Kaksi tuntia kestänyt tilanne päättyi syyttäjän mukaan isän kanssa saavutettuun neuvotteluratkaisuun. Isä oli luvannut pojalleen bensiiniä, minkä jälkeen mies oli poistunut paikalta.

Mies palasi toukokuussa murtautumalla asuntoon vasaran avulla. Poliisin saapuessa paikalle mies oli linnoittautunut makuuhuoneeseen, mistä hän ilmoitti viranomaisille käyttävänsä räjähdettä ja rynnäkkökivääriä, mikäli huoneen ovi aukaistaisiin.

Uhkaus osoittautui katteettomaksi. Mies kuitenkin potkaisi häntä kiinniottamassa ollutta poliisia ja sylkäisi päin tämän kasvoja.

Syyttäjä vaatii vankeutta

Mies ehti kevään aikana aiheuttamaan harmia myös muille kuin entiselle avopuolisolleen ja vanhemmilleen.

Syyttäjän mukaan mies muun muassa riehui ja rikkoi paikkoja lasten ja nuorten psykiatrian poliklinikalla, varasti ajoneuvoja, uhkaili miestä niin päälle ajamisella kuin harjavarrella raiskaamisellakin sekä jahtasi naista liikenteessä.

Rikosputki katkesi lopulta 11. kesäkuuta sen jälkeen, kun mies oli kaahannut poliisia karkuun katsastamattomalla autollaan ilman ajo-oikeutta Kaarinassa.

Haastehakemuksessa miehen viimeisimmäksi rikokseksi kuvataan vahingontekoa, johon mies syyttäjän näkemyksen mukaan syyllistyi kirjoitellessaan kiinniotettuna poliisimaijan takaosan ikkunaan tekstejä.

Mies on odotellut rikosasioiden oikeuskäsittelyä vangittuna kesäkuun puolivälistä lähtien. Nyt syyttäjä vaatii miehelle kahden vuoden ja kolmen kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta yhteensä 32 rikoksesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja