Sarjarötöstelijä yritti kuristaa vartijan ja hakkasi poliisiautoa lapiolla – kymmenien rikosten palkkana oli vankeusrangaistus ja kymmenien tuhansien korvaukset

Miehen pitkä rikoskierre päättyi ehdottomaan vankeustuomioon tämän ehdittyä muun muassa hyökätä poliisien kimppuun ja yritettyä kuristaa kaupan vartijan.

Vuonna 1994 syntynyt Niko Akseli Manni tuomittiin lopulta viime kuussa Etelä-Savon käräjäoikeudessa kymmenistä eri rikoksista. Rikokset tapahtuivat vuoden 2017 syksystä lähtien päättyen tämän vuoden tammikuuhun.

Valtaosa teoista tapahtui Savonlinnassa.

Isoimman laskun mies sai sytytettyään asunnossa vaarallisen tulipalon. Hän oli kertomansa mukaan halunnut katkaisuhoitoon, jonne häntä ei oltu suostuttu lähettämään.

Tämän vuoksi mies kokosi liedelleen muun muassa peiton, ja kytki keittolevyt päälle. Tämän jälkeen hän lähti lähelle asuvalle tutulleen ja soitti hätäkeskukseen.

Iski tappelussa toista vesipiipulla päähän

Osa miehen rötöksistä kohdistui kuitenkin suoraan virkavaltaan ja järjestystä ylläpitäviin tahoihin. Eräässä tapauksessa miehen raivon sai tuta varkautta selvittämään tullut poliisipartio, joka tapasi teosta epäillyn miehen uhkailemasta tuntematon miestä lumilapiolla Savonlinnan keskustassa.

Miehen paettua Manni kohdisti vihamielisyytensä poliisia kohtaan tulemalla poliisiauton luo ja aloittamalla auton hakkaamisen alumiinikärkisellä, noin 1,5 metriä pitkällä lapiolla. Hän hakkasi kuljettajan puoleista ikkunaa ja ovea niin, ettei autoa kuljettanut poliisi päässyt autosta, ja hänen partiotoverinsa otti miehen hallintaan yksin.

Mies kertoi riehumisensa syyksi vihaisuuden.

Toisessa tapauksessa mies oli anastanut huppareita kaupasta, minkä johdosta vartija puuttui tilanteeseen. Mies vastasi tähän uhkaamalla vartijaa paketointipisteen saksilla ja yrittäen kuristaa vartijan kahdesti tältä pudonneella avainvaijerilla.

Hän myös suusanallisesti uhkasi tappaa vartijan.

Miehen rötöstely ei millään muotoa rajoittanut tähän, sillä hän oli myös tapellut vartijoiden kanssa aiemminkin sekä uhannut poliiseja hirttämisellä, lyönyt näitä ja sylkenyt näiden kasvoille.

Hän oli myös eräässä tappelussa potkaissut uhria päähän ja toisessa rikkonut lasisen vesipiipun uhrin päähän.

Tulipalosta yli 50 000 euron korvaukset

Mies tuomittiin lopulta yhteensä 47 rikoksesta. Vakavimmat teot olivat tuhotyö, törkeä pahoinpitely ja törkeä ryöstö, minkä lisäksi mies tuomittiin muun muassa lukuista erilaisista omaisuusrikoksista.

Mies oli aiemmista tuomioistaan koeajalla, ja yhteenlasketuksi rangaistukseksi tuli 3 vuotta 2 kuukautta.

Lisäksi miehen maksettavaksi tuli huomattava määrä korvauksia. Niistä suurin yksittäinen koski aiheutettua tulipaloa, josta miehen maksettavaksi vakuutusyhtiölle tuli yli 50 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat