Mainos

USA:n asepolitiikan inspiroima pistoolin esittely päätyi vierailulle tulleen miehen kuolemaan Nurmijärvellä – humalaisen ampujan mukaan ase laukesi "kuin täysin itsestään"

25:38
Asetta säilytettiin laittomalla tavalla, mutta se oli muuten luvallinen. Rikospaikka-ohjelmassa käytiin läpi laittomia aseita.

Mies sai ehdollisen vankeusrangaistuksen ammuttuaan huolimattomuuttaan ystävänsä omakotitalossa Nurmijärvellä viime marraskuussa.

Mies kuvaili uhria hyväksi ystäväkseen, jonka kanssa oli viettämässä kotonaan iltaa esimerkiksi viskiä ja olutta juoden, ruokaa tehden ja elokuvaa katsellen.

Miehillä oli tullut puheeksi eräiden Yhdysvaltojen osavaltioiden asepolitiikka, minkä yhteydessä mies oli kaivanut esille baarikaappinsa kattolevyn päälle kätkemänsä pistoolin. Hän oli hankkinut aseeseen lasertähtäimen ja tarkoituksena oli esitellä sen toimintaa.

Hämmentynyt ystävä rojahti maahan käsi kurkulla

Mies piti mahdollisena, että hän oli horjahdellut humalatilansa vuoksi, ja oli käsitellyt asetta tavallista karkeammin. Hän kertoi esitelleensä tähtäimen toimintaa, kääntyneensä ja aikoneena ojentaa ase ystävälleen, kun se oli lauennut "kuin täysin itsestään".

Miehet kertoman mukaan hänen ystävänsä katsoi häntä kasvoillaan yllättynyt ilme, käsi kaulalla tai ylävartalolla. Parin askeleen jälkeen hän rojahti maahan. Uhri kuoli luodin aiheuttamaan kaulavaltimon repeämään ja rintaontelon verenvuotoon.

Mies pitää mahdollisena, että oli horjahdellut humalatilansa vuoksi ja käsitellyt asetta tavallista karkeammin. Mies ei ollut varma, miten ase oli tullut ladatuksi, oliko se ladattu illan aikana vai oliko se mahdollisesti ladattu aiemmin.

– [Mies] ei ollut uskonut tapahtumia ollenkaan eikä pitänyt niitä edes mahdollisina, tuomiossa kerrotaan miehen kertomia tunnelmia tilanteessa.

Puoliso yritti herättää laukaisulla

Tätä seuranneet tapahtumat kuluivat miehen mukaan "puurossa ja usvassa". Hän oli lähtenyt hakemaan koiraansa yläkerrasta ja muisti seuraavaksi vain poliisin puhelun, käskytyksen ja ohjeistuksen. Hän ei soittanut hätäkeskukseen.

Samassa yhteydessä miehen puoliso oli tullut paikalle, ja huomannut kuolleena makaavan vieraan ja shokissa olleen miehensä. Hän ei saanut tähän kontaktia, ja yritti kertomansa mukaan saada miehen "ulos shokista" laukaisemalla aseen kohti epäkuntoista jäähdytinlaitetta.

– Heidän kotinsa oli alkanut tuntua hänestä "kuolemanloukolta". Hän oli toiminut traumaattisessa ja painajaismaisessa tilanteessa painajaisen logiikalla, naisen kerrotaan kokeneen.

Törkeän huolimatonta toimintaa

Oikeuden mukaan ei selvinnyt syytä olettaa miehen surmanneen toverinsa tahallisesti. Hän kuitenkin käsitteli päihtyneenä lipastettua asetta tarkistamatta, oliko se ladattu.

Mies oli ojentanut asetta vieraalleen piippu tätä kohden niin, että hänen sormensa oli lippaan ympärillä. Oikeus katsoikin, että miehen toiminta oli törkeän huolimatonta.

Vuonna 1977 syntynyt mies tuomittiin törkeästä kuolemantuottamuksesta ja ampuma-aserikoksesta 1 vuoden 9 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja maksamaan uhrin läheisille kärsimyskorvauksia 11000 euroa.

Miehen puoliso sai ampuma-aserikoksesta ja vaaran aiheuttamisesta 60 päiväsakon rangaistuksen, jota kuitenkin vähennettiin tämän vapaudenmenetysajan perusteella 51 päiväsakkoon. Maksettavaa hänelle tuli yhteensä 1938 euroa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja