Päihtynyt naapuri ampui naisen oven läpi Lohjalla, pieni poika pakeni naapuriin: ”Eihän äiti ole kuollut?”

Mies ampui naapurinsa katkaistulla haulikolla Sammatissa 1:13
Videolla kuvia poliisin esitutkintamateriaalista.

Lohjan Sammatin tapon esitutkintamateriaali paljastaa teon tehneen karun käytöksen. Mies oli laukaissut katkaistun haulikon oven läpi niin, että oven takana ollut nainen kuoli kuollut ja poika loukkaantui. Laukaus oli lävistänyt naisen rinnan vasemmalta puolelta.

Mies oli saapunut keskellä yötä päihtyneenä naapurinsa pihaan, ja oli pojan kertomuksen mukaan huutanut, räyhännyt ja kolistellut ikkunoita. Mukanaan hänellä oli katkaistu haulikko. Häirinnän päätteeksi ase oli lauennut ja pojan äiti kuollut. Naisen mies kuuli laukauksen puhelimessa naisen soitettua hänelle.

Puhelua kuunteli myös naisen veli, joka myös keskusteli tuoreeltaan puhelimessa asetta käyttäneen naapurinsa kanssa.

– [Mies] kertoi minulle jossain vaiheessa, että hän on ampunut juuri minun siskoni. Hän kertoi sen aivan tasaisella äänellä, hän kertoi sen jopa hieman naurahtaen. Hän ei mitenkään ollut asiasta pahoillaan, uhrin veli kertoi.

Naisen aviomies uskoi olleensa itse kohteena.

– En usko, että [miehellä] oli etukäteen tarkoitusta tappaa vaimoni. Uskon, että hänellä on ollut tarkoitus tappaa minut, hän sanoi.

”Eihän äiti ole kuollut”

Poika oli paennut paikalta tapahtuneen jälkeen. Hän oli päässyt naapureiden luokse, jotka löysivät oveltaan pienen pojan, jolla oli otsassa haava ja verta kasvoissaan.

Pojan kertomuksen perusteella naapurit soittivat hätäkeskukseen ja hoitivat poikaa.

– [Poika] oli yrittänyt herättää äitiä, mutta hän ei herännyt, naapuri kuvaili poliisille pojan kertomusta.

– Hän kysyi moneen kertaan, että onhan äiti kunnossa ja eihän äiti ole kuollut. En voinut hänelle sanoa oikein mitään, koska minulla oli paha aavistus tapahtuneesta.

Mies oli huomattavan päihtynyt

Asetta käytellyt mies kiisti paitsi huutamisen, riehumisen ja ikkunoiden kolistelun, myös henkirikoksen.

– Kiistän jyrkästi tehneeni tahallani kenellekään mitään. Kyseessä on vahinkolaukaus. Olen edelleen syvästi järkyttynyt ja pahoillani, että tällainen vahinkotapahtuma on käynyt, mies sanoi poliisin kuulusteluissa.

Hän kertoi tarkoituksenaan olleen tuoda haulikko naapurilleen, koska halusi siitä itse eroon. Hänen kertomuksena mukaan ase oli livennyt hänen kädestään ja se oli lauennut aseen hihnan osuttua väärään paikkaan.

Poliisin esitutkinnassa selvisi, että mies soitti hätäkeskukseen vasta hyvän aikaa laukauksen jälkeen, päästyään takaisin kotiinsa. Vielä hätäkeskuspuhelusta miehen puheet vaikuttivat erikoisilta, hänen kuvaillessa uhria hätäkeskuspäivystäjälle sanoilla ”semmoinen ihan hyvä kinkku”.

Miehen selityksen mukaan hän tarkoitti tällä sitä, että heillä ei ollut erityistä riitaa ja nainen oli hänestä hyvä ihminen.

Mies puhalsi poliisin alkometriin 1,91 promillea. Hän oli lisäksi polttanut kannabissätkiä kotonaan ennen poliisin saapumista.

Miehen mielentila selvitetään

Käräjäoikeus ei ostanut miehen selitystä vahinkolaukauksesta. Mies oli väittänyt, ettei tiennyt aseen olevan ladattu, eikä osannut kertoa, miksi varmistin oli poissa päältä. Tämä siitä huolimatta, että mies oli kokenut aseharrastaja. Myös selitys aseen hihnan aiheuttamasta laukauksesta kärsi siitä, että hihnaa ei onnistuttu löytämään.

– Käräjäoikeus toteaa, että todennäköisyys sille, että vahingonlaukaus on täysin vaakasuora, on häviävän pieni, välituomiossa arvioitiin.

Oikeus tuli siihen tulokseen, että mies oli laukaissut haulikon.

Mies määrättiin mielentilatutkimukseen. Oikeus antaa tuomionsa asiasta vasta tutkimuksen jälkeen. Syyttäjä on vaatinut miehelle tuomiota taposta, tapon yrityksestä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta, ampuma-aserikoksesta ja kannabiksen käytön vuoksi huumausaineen käyttörikoksesta. 

Lue myös:

    Uusimmat