Mies kävi tuntemattomien lasten kimppuun metsäpoluilla Tampereella ja yritti raiskata – rikokset olivat hämärän peitossa yli vuoden, kunnes tekijä ilmoittautui itse poliisille

2:25
Video: Mies kävi 7-vuotiaan kimppuun Tampereen Tesomajärvellä, MTV Uutiset rikospaikalla

Pirkanmaan käräjäoikeudessa on annettu välituomio kolmekymppiselle miehelle, jota syytetään lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista Tampereella. Poliisilla ei ollut epäillystä tietoa yli vuoteen, kunnes mies itse ilmoittautui virkavallalle.

Käräjäoikeudessa käsitellyistä rikoksista ensimmäinen tapahtui Tampereen alueella elokuussa 2019, mutta mies saatiin kiinni vasta tänä syksynä, yli vuosi myöhemmin.

Käräjäoikeuden tuomiolauselmasta ilmenee, että alle 30-vuotias Saksassa asuva mies oli tekoja ennen liikuskellut Pohjoismaiden alueella ja oleillut Suomessa vailla vakinaista asuinpaikkaa.

Syytteen mukaan mies oli elokuussa 2019 käynyt Tampereen Tesomajärven läheisyydessä 7-vuotiaan lapsen kimppuun metsäpolulla. Mies oli tarttunut lasta kiinni ylävartalosta, työntänyt kätensä lapsen housujen sisään ja laittanut sormen lapsen peräaukkoon.

Lapsi oli soittanut huoltajalleen hätääntyneenä ja itkuisena ja kertonut tapahtuneesta.

Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä raiskauksesta tai vaihtoehtoisesti pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Syytteen mukaan teko on ollut kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska tuntematon aikuinen kävi lapsen kimppuun täysin yllättäen, yleisellä paikalla ja keskellä päivää. Lapsen kehoon tuli teosta naarmuja.

Lapsi alkoi huutaa, mies pakeni

Vuotta myöhemmin, elokuussa 2020,  miehen uhriksi oli joutunut 9-vuotias lapsi, joka oli tullut miestä pyöräillen vastaan Haukiluoman puistossa kulkevalla metsäpolulla. Tesoman ja Haukiluoman kaupunginosat ovat toisiaan lähekkäin.

Syytteen mukaan mies oli tarttunut lasta kädestä ja kaatanut hänet maahan. Hän piti uhria paikallaan, laski hänen housujaan alas ja oli pyrkinyt lapsen kanssa anaaliyhdyntään.

Teko jäi yritykseksi, koska lapsi alkoi huutamaan ja mies pakeni paikalta. Lapsi sai väkivaltaisessa tilanteessa mustelmia.

Myös tässä teossa miestä syytetään raiskauksen yrityksestä tai vaihtoehtoisesti pakottamisesta seksuaaliseen tekoon sekä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Tuomiolauselman mukaan miehen uhreille oli koitunut teoista vakavia henkisiä ongelmia ja psyyken järkkymistä. Toisen uhrin vanhempien mukaan elämäniloa pursuava lapsi oli romahtanut.

Vanhempi uhri oli voinut teon jälkeen erittäin huonosti ja pelokkaasti. Lapsi oli pelännyt yksin liikkumista, ennen kuin tekijä saatiin kiinni. Uhri joutui käymään terapiassa oireidensa vuoksi.

Kuvasi lapsia uimarannoilla

Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomiolauselmasta ilmenee myös, että mies oli tapahtumien aikaan ja niiden jälkeisinä päivinä ottanut noin 10-vuotiaista lapsista kuvia uimarannalla esimerkiksi vaatteiden vaihdon yhteydessä.

Mies kiisti, että hänen teoillaan olisi seksuaalinen luonne. Hän väitti yleensä poistaneensa alastomuutta sisältävät kuvat kamerastaan, mutta ei ollut ehtinyt toimia näin siinä vaiheessa, kun hänen kameransa päätyi poliisin haltuun.

Mies vaati syytteitä hylättäviksi, mutta myönsi teonkuvaukset pääpiirteittäin. Rikoksiin hän ei mielestään ollut syyllistynyt.

Ilmoittautui itse poliisille

Mies pyysi päästä mielentilatutkimukseen, eikä syyttäjä vastustanut pyyntöä. Välituomiossa määrättiin ainoastaan mielentilatutkimukseen passituksesta. Varsinainen tuomio asiassa annetaan myöhemmin, mutta käräjäoikeus katsoi miehen toimineen syytekohdissa kuvatuilla tavoilla.

Tuomiolauselmasta ilmenee, että mies oli täysi-ikäistyesssään huomannut olevansa ongelmallisen kiinnostunut lapsista ja olevansa tietoinen siihen liittyvästä laillisuudesta ja moraalista.

Hän koki olevansa sairas, mutta ei ollut hakenut asianmukaista apua ongelmiinsa. Hän oli aiemmin muun muassa hankkinut lapsista kirjeenvaihtokavereita ja esiintynyt toisena henkilönä.

Viime syyskuussa, yli vuosi ensimmäisen rikoksen jälkeen poliisi julkaisi miehestä kuvallisen tiedotteen ja pyysi yleisön apua hänen tunnistamisekseen. Mies ilmoittautui itse poliisille ja halusi selvittää asian.

Syyttäjä vaatii, että nimensä perusteella ulkomaalaistaustainen mies pidetään vangittuna tuomion antamiseen saakka, sillä vapaaksi päästessään mies saattaisi poistua maasta ja jättää palaamatta Suomeen.

Käräjäoikeus määräsi, että mies pidetään edelleen vangittuna.

Juttuun täsmennetty jälkimmäisen rikoksen tapahtuma-ajankohta viime vuodelle kello 17.39.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja