Mies istui vankilassa viikon turhaan – tuomari tuomitsi rikoksesta, vaikka syyteoikeus oli jo vanhentunut

Tuomari tuomitsi miehen vahingossa rikoksesta, jonka syyteoikeus oli jo vanhentunut. Mies joutui tämän vuoksi istumaan vankilassa viikon liian pitkään. Tuomarille annettiin varoitus.

Asia ratkaistiin Helsingin hovioikeudessa tänään. Tuomari tuomittiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Tuomari oli huolimattomuuttaan tuominnut miehen vahingonteosta, vaikka rikoksen syyteoikeus oli tuomion antamisaikaan jo vanhentunut.

Samassa jutussa mies tuomittiin myös muista rikoksista ja määrättiin yhteiseen 80 päivän ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Virhe meni ohi tuomarin lisäksi myös miehen avustajalta sekä syyttäjältä.

"Merkittävää haittaa ja vahinkoa"

Asia huomattiin vasta myöhemmin, ja korkein oikeus hylkäsi vahingontekosyytteen vanhentuneena. Miehelle luettu rangaistus alennettiin 70 päivään vankeutta.

Vahinko oli kuitenkin ehtinyt jo tapahtua, sillä mies oli ehtinyt istua vankilassa 53 päivää, vaikka hänen olisi tosiasiassa tullut suorittaa vain 46 päivää.

Hovioikeus katsoi, että tuomarin laiminlyönnistä miehelle aiheutunut haitta ja vahinko oli merkittävä.

Asiaa perusteltiin perustuslailla ja Euroopan ihmisoikeussopimuksella, joissa on turvattu jokaisen oikeus henkilökohtaiseen vapauteen ja suojaan mielivaltaista vapauteen puuttumista vastaan.

– Aiheettomassa vapaudenmenetyksessä on siten kyse keskeisen perus- ja ihmisoikeuden loukkaamisesta, hovioikeus linjasi.

Oikeus kuitenkin myönsi, että tuomarin virhe oli sinänsä inhimillinen ja yksittäinen.

Riittäväksi seuraamukseksi katsottiin varoitus.

Tuomari ja valtio määrättiin yhteisvastuullisesti suorittamaan miehelle kärsimyskorvauksia 840 euroa. Käytännössä korvauksen hoitaa valtio. Tuomarilta korvausta saa periä vain, jos sitä ei saada perittyä valtiolta.  

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja