Mainos

Erikoinen tapaus Kotkassa: Mies joutui vanhentuneesta rikoksesta vankilaan – tuomari sai varoituksen

Itä-Suomen hovioikeus katoi käräjätuomarin syyllistyneen tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen. Tuomio on lainvoimainen.

Itä-Suomen hovioikeudessa käytiin alkuvuodesta oikeutta erikoisesta sattumuksesta.

Käräjätuomari oli päätynyt tuomitsemaan kotkalaisen miehen 50 päiväksi ehdottomaan vankeuteen kulkuneuvon luvattomasta kuljettamisesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja rattijuopumuksesta.

Epäillyt rikokset olivat tapahtuneet joulukuun alussa 2014, mutta asianomistaja oli haastettu vastaamaan syytteeseen vasta vuoden 2017 alussa. Näin ollen syyteoikeuden vanhenemiselle säädetty kahden vuoden määräaika oli jo ehtinyt päättyä.

Korkein oikeus päätyi sittemmin hylkäämään vanhentuneet syytteet ja alentamaan rangaistuksen 30 päivään vankeutta. Asianomistajan oli määrä istua siitä 20 päivää.

"Inhimillinen virhe"

Käräjätuomarin langettaman tuomion mukaan asianomistaja joutui kuitenkin istumaan 33 päivää, josta hovioikeus katsoi hänen suorittaneen 13 päivää aiheettomasti. Oikeus siis katsoi tuomarin menettelyn loukanneen asianomistajan yksityistä etua.

Oikeus katsoi tuomarin sooloilun olleen erityisen raskauttavaa siksi, koska virhe oli tapahtunut käräjätuomarin virkatehtävien ydinalueella. Oikeuden mukaan vanhentumiseen ei ole liittynyt tulkinnanvaraisuutta, ja se olisi ollut helposti havaittavissa

Tuomari on tunnustanut menetelleensä huolimattomasti ja on pahoillaan tapahtuneesta. Syytekohtien vanhentuminen oli jäänyt häneltä huomaamatta kiireisen työtilanteen vuoksi. Oikeusasiakirjat kutsuvat kömmähdystä inhimilliseksi virheeksi.

Valtio ja tuomari velvoitettiin korvaamaan asianomistajalle noin 1 900 euroa kärsimyksestä ja tulojen menetyksestä. Korvaukset maksaa käytännössä valtio.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja