Lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittu vaati asianajajaltaan lähes miljoonan korvauksia – turhaan

Lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittu mies vaati asianajajaltaan kaikkiaan 941 000 euron vahingonkorvauksia. Oikeus kuitenkin hylkäsi vaatimuksen.

Nelikymppinen mies oli tuomittu 2 v 3 kk ehdottomaan vankeusrangaistukseen Pirkanmaan käräjäoikeudessa 2013.

Hän oli syyllistynyt lapsen seksuaaliseen hyväksikäytön yritykseen, törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, kolmesta lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Miehen asianajaja valitti tuomiosta sähköpostilla käräjäoikeuteen määräpäivän virka-ajan viimeisillä minuuteilla, mutta se katsottiin myöhästyneeksi.

Vankeustuomio jäi näin lainvoimaiseksi ja mies passitettiin vankilaan. Asianajajaliitto antoi asianajajalle virheestä varoituksen.

Korvausvaatimus

Oikeudessa mies vaati asianajajaltaan vankeusajastaan 141 000 euron korvausta, koska oli sitä mieltä, että hovioikeus olisi muuttanut tuomion ehdolliseksi.

Mies vaati myös rahaa ansionmenetyksestä ja siitä, että oli myynyt osakkuutensa pienyrityksissä muille osakkaille.

Asianajajan olisi pitänyt myös kyetä estämään hänen nimensä julkaiseminen Aamulehdessä.

Asianajaja tietysti vastusti korvausta.

”Ei olisi muuttunut”

Helsingin käräjäoikeus päätyi siihen, että ehdollinen tuomio ei olisi oletettavasti muuttunut ehdolliseksi, vaikka valituskirjelmä olisi toimitettukin ajoissa.

Käräjäoikeus totesi myös, että asianajajan laiminlyönnillä ei ollut syy-yhteyttä miehen työttömyyteen. Hän oli menettänyt työnsä oman menettelynsä seurauksena.

Mies oli myös itse sopinut osakkuuksista luopumisesta sovittuun hintaan rikoksensa vuoksi, eikä asianajajalla ollut osuutta tähänkään.

Käräjäoikeuden mukaan tiedotusvälineet päättävät rikoksesta tuomittujen nimien julkaisemisesta itsenäisesti, eikä asianajaja olisi kyennyt sellaista estämään. Oikeus katsoi, ettei tosin sellaista toimeksiantoa ollut edes annettu.

Käräjäoikeus hylkäsi miehen kanteen. Hänet määrättiin maksamaan 14800 euroa asianajajan oikeuskuluja.

Lue myös:

    Uusimmat