Mies heitti saksanpaimenkoiransa kuudennen kerroksen parvekkeelta kitumaan ja uhkasi räjähteellä

Mies tuomittiin ehdottomaan vankeuteen tämän heitettyä koiransa parvekkeelta ja uhattua räjähteellä tehtävällä itsemurhalla Rovaniemellä viime elokuussa.

Mies oli heittänyt saksanpaimenkoiransa kuudennessa kerroksessa sijaitsevalta parvekkeelta maahan. Koiralta oli murtunut reisiluu, sen niskassa oli murtuma ja sisäelimiä oli revennyt. Se oli ehtinyt ryömiä kadun varteen, kun paikalle saapunut poliisi lopetti eläimen ennen kuin eläin ehti kuolla verenhukkaan.

Poliisin oli saanut paikalle tehtävän kello 18 aikaan. Ilmoitus oli tullut kerrostalon parvekkeelta heitetystä koirasta. Paikalle saavuttuaan partio joutui kuitenkin käsittelemään vielä pommiuhkaa.

Paikalle päästyään poliisit huomasivat koiran heittäneen miehen autossa istumassa. Toinen poliiseista meni puhuttelemaan miestä, mutta huomasi pian, että tällä oli dynamiittipötkö.

Mies oli sanonut, ettei halua kenellekään mitään pahaa ja haluavansa vain kuolla. Samalla hän sytytti tupakansytyttimen ja piti liekkiä vain senttien päässä räjähteen sytytyslangasta. Kun häntä käskettiin sammuttamana sytkäri, hän ilmoitti toivovansa poliisin ampuvan hänet.

Mies luopui poliisin pitkän käskytyksen päätteeksi sytkäristä ja räjähteestä sekä antoi poliisin ottaa itsensä kiinni.

Oikeus piti tekoa julmana

Tuomion mukaan koiran surma oli osittain liittynyt miehen itsetuhoiseen ja kiihtyneeseen mielentilaan.

– Teko on rinnastettavissa hallituksen esityksen perusteluissa esiin tuotuun epäonnistuneeseen lopettamisyritykseen lainvastaisella tavalla, jolla aiheutetaan eläimelle suurta kärsimystä, tuomiossa kirjoitetaan.

– Pudotus ja siitä seuranneet vammat ovat aiheuttaneet koiralle äärimmäistä tuskaa, kipua ja kärsimystä, sekä henkistä että fyysistä, tuomiossa kuvaillaan.

Oikeus piti tekoa julmuutensa vuoksi törkeänä, erityisesti ottaen huomioon koiran omistajaansa kokeman luottamuksen, joka teki siitä puolustuskyvyttömän omistajaansa nähden.

Ehdotonta vankeutta ja eläintenpitokieltoa

Vuonna 1995 syntynyt Kari Aleksi Säynäjäkangas tuomittiin törkeästä eläinsuojelurikoksesta, huumausainerikoksesta, räjähderikoksesta ja vaaran aiheuttamisesta 3 vuoden 1 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Huumausainerikos liittyi siihen, kun mies oli yrittänyt aiemmin samana vuonna tilata postitse amfetamiinia. Postilähetys oli pysäytetty tullissa.

Miestä oli syytetty myös pakottamisesta, mutta syyte hylättiin näytön puutteessa. Tuomioon vaikutti miehen aiempi ehdollinen vankeustuomio, joka määrättiin täytäntöönpantavaksi.

Mies määrättiin koiria koskevaan eläintenpitokieltoon vuoden 2029 loppuun asti.

Lisäksi hänet määrättiin korvaamaan kärsimyskorvauksia yhteensä 1750 euroa poliiseille, jotka olivat räjähteen esittelyn yhteydessä vaarassa.

Eläinsuojeluvalvoja huolissaan: Eläinten pahoinpitelyt lisääntyneet selvästi 7:58
Joitain vuosia sitten eläinsuojeluvalvoja kertoi huolensa siitä, että eläinten pahoinpitelyt ovat lisääntyneet selvästi.

Lue myös:

    Uusimmat