Mies eli 555 päivää ilman sydäntä

Yhdysvalloissa sydämensiirtoa odottaessaan 25-vuotias Stan Larkin eli yli vuoden verran kokonaan ilman sydäntä.

Ulospäin sitä ei välttämättä miehestä huomannut muuten kuin tämän selässä keikkuvasta repusta. Larkin viihtyi puistossa kolmen lapsensa kanssa ja pelaili koripalloa. Selässä olevasta repusta miehellä löytyi laite, joka toimi miehen keinosydämenä. Tapauksesta uutisoi muun muassa CNN.

Larkinin oma sydän poistettiin miehen kehosta marraskuussa 2014 perinnöllisen sydänvian takia. Sydän korvattiin laitteella, jonka ansiosta Larkinin ei tarvinnut jäädä odottamaan sydämensiirtoa sairaalaan, vaan mies pääsi elämään normaalia elämää kotiin.

Sydämen poistamiseen suostuminen oli miehelle kuitenkin vaikeaa.

– Olin shokissa, kun lääkärit alkoivat kertoa minulle, että voisin elää ilman sydäntä kehossani ja että kone toimisi sydämenäni. Ajatelkaa sitä – kone, Larkin kommentoi CNN:lle.

– En todellakaan halunnut suostua leikkaukseen. Minulta meni kaksi viikkoa, ennen kuin pystyin vastaamaan kyllä.

Sopivan sydämen löytymiseen kului lopulta yli vuosi. Sydänleikkaukseen Larkin pääsi viimein tämän vuoden toukokuussa. Kaikkiaan mies eli keinosydämen varassa 555 päivää. Kokemuksensa myötä Larkin haluaakin rohkaista muita, jotka saattavat joutua samanlaisen tilanteen eteen.

– Monia pelottaisi elää niin pitkään (keinotekoisella sydämellä), mutta minä sanon, että siitä pelosta on vain päästävä yli, koska se on omaksi hyväksesi.

– Itse pääsen kotiin niin pian sydämensiirron jälkeen, koska se (keinosydän) auttoi minua pysymään terveenä ennen siirtoa.

Larkin rohkaisee ihmisiä myös ryhtymään elintenluovuttajiksi.

– Se on todella tärkeää. Voit pelastaa joku päivä jonkun elämän.


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja