Vakavat vammat, leukemia ja hoitovirhe – näin Hyvinkään ampumisessa haavoittunut Heidi Foxell kesti synkät vuodet

Erikoishaastattelussa Hyvinkään joukkoampumisessa haavoittunut Heidi Foxell 18:03
Katso Viiden jälkeen -haastattelusta, miten Heidi Foxellin kävely sujuu kävelyrobotin avulla!

Poliisiharjoittelussa ollut Heidi Foxell loukkaantui 11 vuotta sitten Hyvinkään joukkoampumisessa. Vastikään poliisiksi valmistunut Foxell otti ensimmäiset askeleensa kahdeksaan vuoteen viime syksynä.

Videot kävelevästä Foxellista ovat ihastuttaneet sosiaalisessa mediassa. Hän lähti kävelemään sattuman kautta, kun hän unohti pyörätuolin takaluukkuun.

– Rupesin ajattelemaan, että voisiko tämä kuitenkin onnistua. Ajattelin, että jos en edes kokeile, niin kadun sitä enemmän, jos epäonnistuisin, Foxell muistelee viime syksyn tapahtumia.

– Joko haen itse sen tuolin tai odottelen parkkipaikalla, että vaimo saapuu kotiin. Tiesin, että pystyn olemaan jalkojeni varassa. Voin mennä pitämällä katosta kiinni. Sittenhän minä hain sen.

Viime syksyn jälkeen Foxell on päässyt kuntoutukseen, jossa sai avukseen kävelyrobotin. Kehitys on ollut huimaa.

– Ensimmäisellä videolla kävelin 119 metriä kuudessa minuutissa. Uudemmalla videolla kävelin 197 metriä. Fysioterapian ja kehonhuollon avulla on päästy tähän tulokseen, Foxell iloitsee.

Hoitovirhe vei kävelykyvyn

Foxell kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, että hän menetti kävelykykynsä hoitovirheen seurauksena.

– Vuonna 2016 olin varma, että istun loppuelämäni pyörätuolissa.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Vuotta aiemmin hän oli saanut diagnoosin selkäydinvammasta.

– Se tapahtui vuonna 2014. Lääkäri ei ollut tutustunut minun papereihini kunnolla. Minut piti nukuttaa täyteen uneen, jossa intuboidaan. Olin menossa suolistoskopiaan. Kun kameraa laitettiin suuhun, niin oksensin suun täyteen ja vedin kaikki keuhkoihin. 

– Siitä tuli kauhea keuhkokuume ja paineet laskivat. Sen takia happi ei kiertänyt kehossa tarpeeksi, mikä aiheutti lannenikama-alueelle selkäydinvamman, Foxell muistelee.

Foxell kertoo olevansa enemmän katkera hoitovirheestä kuin ampumatapauksesta. 

– Se asia on vaivannut minua vuosia. Kyllä se vieläkin ärsyttää, mutta siitä on pitänyt päästää irti. Siihen en voi enää vaikuttaa.

Tämä ajattelu auttoi pysymään pinnalla

Foxellilla on ollut elämässään paljon erittäin suuria vastoinkäymisiä. Ampumatapauksen takia hän oli sairaalassa kolme vuotta ja kävi läpi kymmeniä leikkauksia. Lisäksi hän sairastui leukemiaan. 

Mikä on saanut Foxellin pysymään pinnalla kaikki nämä vuodet?

– Olen oppinut, että on asioista, jotka ovat ihmisen ulkokehällä. Ne ovat asioista, joihin et voi enää vaikuttaa. Minulla on siellä ampuminen, hoitovirhe ja leukemia.

– Sisäkehällä on se, mitä voin tehdä. Voin treenata minun jalkojani, pystyn vaikuttamaan minun perheeseeni. Sisäkehällä on ne asiat, joihin voin vaikuttaa. 

Tapahtumat ovat aiheuttaneet poliisille niin henkistä kuin fyysistä kipua, joita ei voi erottaa toisistaan. Hän ei pysty määrittelemään, kumpi on ollut kovempaa kipua.

Foxell sanoo, että tapahtumat ovat opettaneet häntä ihmisenä todella paljon, mitä kautta on kasvanut sisäinen tahto ja periksiantamattomuus.

Entä mitä Heidi Foxell suunnittelee tulevaisuudelleen? Katso koko koskettava haastattelu artikkelin alussa olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat